Odborníci mezinárodní organizace WANO prověří elektrárnu Temelín

Jadernou elektrárnu Temelín prověří mezinárodní organizace provozovatelů jaderných zařízení WANO, která vznikla v reakci na havárii jaderné elektrárny v Černobylu. Prověrka, která se v Temelíně zaměří například na organizaci a řízení, kvalifikaci, výcvik a radiační kontrolu, začne v pondělí a skončí 10. prosince. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Do Temelína podle něj přijede 19 odborníků z deseti států světa, organizaci pozvalo vedení elektrárny. Nebesář dodal, že odborné zastoupení zde budou mít například USA, Francie, Finsko, Rusko, Ukrajina nebo Velká Británie.

Odborníci budou během mise chodit po celé elektrárně a mají právo klást zaměstnancům elektrárny otázky. Po skončení prověrky sepíšou závěrečnou zprávu, již předají provozovateli elektrárny. "Zpráva bude obsahovat doporučení a vymezení oblastí pro zlepšení," řekl Nebesář. Dodal, že za jeden nebo dva roky se uskuteční takzvaná následná prověrka, jež prověří, jak elektrárna s doporučením expertů naložila.

WANO provede za rok po celém světě asi 20 těchto prověrek. V elektrárně Dukovany se uskutečnila v roce 1997. Doporučení z této mise se týkala pouze dílčích nedostatků, uvedl ředitel sekce bezpečnost Úseku jaderná energetika, Ivo Kouklík, který má přípravu temelínské prověrky WANO na starosti.