Odborová organizace pražského letiště do odvolání vyhlásila stávkovou pohotovost

Odborový svaz pozemní a letecké dopravy (OSPLD), který působí na pražském Letišti Václava Havla, vyhlásil stávkovou pohotovost. Platí ode dneška do odvolání nebo do případného přechodu na jinou formu protestu. Důvodem je dlouhodobé neodborné vedení ruzyňského letiště v personální oblasti a řízení lidských zdrojů. ČTK to řekl místopředseda svazu Marek Sedlák. Letiště se požadavkům bude věnovat na mimořádném jednání, uvedla jeho mluvčí Klára Divíšková.

Personální situace je na letišti podle Sedláka špatná dlouhodobě. "Dlouhodobě je podceňován počet zaměstnanců, vedení letiště se spoléhá na přesčasy," řekl dnes ČTK. Svaz o podmínkách zaměstnanců s vedením letiště jednal už 12. dubna, zvyšovat mzdy podle Sedláka pražské letiště během roku nemůže. Letos nebyla na rozdíl od předchozích let stanovena mimo jiné letní odměna, uvedl.

Zaměstnanci letiště po vedení například požadují, aby zajistilo jejich bezpečnost tak, aby je při práci nenapadaly třetí osoby. Mezi dalšími požadavky je například zajištění povinných přestávek, přestávek na návštěvu toalety nebo možnost běžného občerstvení při práci i v exponovaných letních měsících. Svaz také apeluje na zvýšení finančního ohodnocení práce ve ztížených podmínkách, zejména v provozních špičkách.