Týden v číslech

Foto: Lucie Hochmanová

Další miliony na boj proti kůrovci, slovenská prezidentka nejsympatičtější zahraniční osobností, čtvrtina letadel přistála na Ruzyni se zpožděním. Každý článek publikovaný Radiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: Lucie Hochmanová
Pondělí

1 000 000 000

korun navíc získá v roce 2020 ministerstvo zemědělství. Bude tak disponovat 24 miliardami. 700 milionů má směřovat na podporu lesního hospodářství, především na boj proti kůrovcové kalamitě. 300 milionů je určených na dotace do vodního hospodářství.

Úterý

18 400 000 000

korun činil v červnu přebytek zahraničního obchodu. Meziročně tak stoupl o pět miliard. Výsledek kladně ovlivnilo mimo jiné obchodování s kovy, rafinovanými ropnými produkty, chemií nebo ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy, letadla či jízdní kola. Opačný vliv na celkovou bilanci měl obchod s motorovými vozy a stroji. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Středa

71%

Foto: Ondřej Tomšů
Čechů hodnotí pozitivně novou slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. V žebříčku nejsympatičtějších zahraničních osobností veřejného života ji následuje papež František s 63 procenty kladných hlasů. Naopak nejméně populární je mezi veřejností čínský prezident Si Ťin-pching a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM.

Čtvrtek

¼

letadel přiletěla letos na letiště Václava Havla se zpožděním, každé desáté o víc než tři čtvrtě hodiny. Desítky spojů se opozdily o víc než tři hodiny. Informace zpracovali datoví novináři serveru iROZHLAS.cz.

Pátek

828.869

kilowatthodin (kWh) odebraných z veřejných stanic pro elektromobily eviduje za první pololetí lídr trhu společnost ČEZ. Jde o dvojnásobný meziroční růst. Podobný růst zaznamenávají i další firmy.

Sobota

9.

Foto: ČTK/Vondrouš Roman
ročník Prague Pride Festivalu vyvrcholil tradičním karnevalovým průvodem centrem Prahy. Týden trvající festival přibližující život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), letos připomněl počátky aktivismu komunity, konkrétně padesáté výročí takzvaných stonewallských nepokojů.

Neděle

220.

výročí narození francouzského geologa a paleontologa Joachima Barrande, který prováděl výzkum českých starších prvohor. Jeho hlavním útočištěm byla Praha. Zajímavostí je, že jeho první hospodyní po mnoho let byla matka českého básníka Jana Nerudy. Dokonce po ní pojmenoval jeden z trilobitů – Babinka.