Odbory a komora lékařů nesouhlasí s návrhem zákona o odměňování zdravotníků

Česká lékařská komora (ČLK) a zdravotnické odbory nesouhlasí s návrhem zákona o odměňování zdravotníků, který předložilo ministerstvo zdravotnictví (MZd). Nejde podle nich o faktické sjednocení výše platů a mezd, které žádají. Pro některé zdravotníky by podle nich znamenal i snížení odměny. Novinářům to dnes po jednání řekli předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a prezident ČLK Milan Kubek. Na změnách zákoníku práce, které mají platit od srpna, podle nich shoda je.

Podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) se zásadně neshodnou zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů. Další jednání je podle ministra naplánované na 13. června. Podle propočtu MZd byla v roce 2023, který bude v roce 2025 pro výpočet rozhodný, průměrná mzda v ČR 43.341 korun. V závislosti na stupni vzdělání by tedy byla odměna lékařů 65.000 až 130.000 korun měsíčně bez dalších příplatků, mimořádných nebo cílových odměn. V současné době jsou podle MZd tabulkové platy lékařů ve státních nemocnicích 41.380 až 71.700 korun. Návrh také stanoví koeficient pro další nelékařské zdravotníky.

Podle předsedkyně Žitníkové návrh může u zdravotní sestry pracující 32 let znamenat pokles o 600 korun. Sjednotit je podle ní třeba tabulku pro stanovení výše platu i mzdy, které se liší i o 10.000 korun měsíčně, ale i různé příplatky. Například za práci v noci je ve státních nemocnicích 20 procent navíc, v soukromých deset procent.