Odbory požadují sjednotit odměňování v nemocnicích

Foto: Filip Jandourek, archiv Českého rozhlasu

Zdravotnické odbory požadují zavést platové tabulky ve všech nemocnicích, které fungují ve veřejném zdravotnictví a kde péči hradí zdravotní pojišťovny. Důvodem jsou velké platové rozdíly.

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Odměny v akciových společnostech jsou měsíčně v průměru o 5000 korun nižší než ve státních nemocnicích, kde platové tabulky mají. Takový je výsledek porady odborářů z nemocnic z celé republiky, říká místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková:

"Tam, kde jsou platy a platové tarify, tak vláda vydá nařízení, a zaměstnavatel je povinen se tím řídit. Kde jsou příspěvkové organizace, tak je navýšení všude. Problém je tam, kde jsou obchodní nebo akciové společnosti, kde to není dáno přímo nařízením vlády. Tam je vyjednání daleko horší. Zaměstnavatelé tvrdí, že finance nemají, dochází třeba ke zvýšení o dvě procenta, o tři procenta, někde až od dubna, někde zatím nemáme dojednáno vůbec nic."

Ivana Břeňková,  foto: archiv Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR
Současná situace je taková, že v českých nemocnicích pobírá 98.000 zaměstnanců plat, podle platových tabulek a 50.000 zaměstnanců mzdu, což je finanční odměna u soukromých zaměstnavatelů. Rozdíly v platech považují odbory za jeden z důvodů, proč je akutní nedostatek personálu v nemocnicích, říká Ivana Břeňková:

"V současné době je to akutní problém. Sledujeme inzeráty, kdy nemocnice vypisují různé částky, někde až sto tisíc, čtyřista tisíc za to, když přivedete personál. Problém je i v personální vyhlášce, ve které se nastavuje tzv. minimální personální obsazení. Jsou nemocnice, kde je v noci sestra až na 40 klientů. To není v lidských silách možné zvládnout. Zaměstnanci potom i z vyčerpání i pod tíhou odpovědnosti odchází."

Podle asociace nemocnic je rozdíl mezi fakultní nemocnicí a akciovkou na Šumavě

Dagmar Žitníková,  foto: ČT24
Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková uvedla, že v soukromých nemocnicích se nepřidává vůbec, nebo výběrově sestrám, případně jen lidem s minimální mzdou. Varovala, že nízké platy vyhánějí personál z nemocnic. Nástupní plat sestry je podle ní nižší, než kolik dostane za mnohem méně fyzicky i psychicky náročnou práci, například jako skladnice či prodavačka ve stánku.

Žitníková navrhuje doplnit do zákoníku práce formulaci, že všichni zaměstnanci v nemocnicích hrazených z veřejného pojištění budou dostávat plat.

Svatopluk Němeček,  foto: Prokop Havel,  archiv Českého rozhlasu
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se k návrhu odborů vyjádřil už dříve v médiích s tím, že není zcela proti sjednocení odměňování, má však k dispozici právní rozbory, podle nichž není návrh v souladu s ústavou.

Právník Asociace českých a moravských nemocnice Stanislav Fiala tvrdí, že pětitisícový rozdíl vyplývá z toho, že ve fakultních nemocnicích se specializovanou medicínou jsou platy výrazně vyšší než v akciové společnosti třeba na Šumavě. Tvrdí, že přechod na státní tarify by nebyl ani právně možný. Řešením by podle něj bylo zavést tarify v chystaných neziskových nemocnicích, kde za to budou pro nemocnice výhody, jako slevy na dani a trvalá smlouva.

Odbory chtějí zvýšení odvodů státu do zdravotnictví

Foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Odbory budou podle Dagmar Žitníkové tlačit na politiky, aby také razantně stouply odvody státu do zdravotnictví.

"Budeme chtít, aby se srovnaly platby za státní pojištěnce s platbami na úroveň osob bez zdanitelných příjmů. Skokově se může zdát, že je to obrovská částka, jedná se o 34 miliard, ale tyto peníze by obrovským způsobem zdravotnictví pomohly."

Platby za státní pojištěnce se zvyšovaly naposledy na začátku letošního roku - a to o miliardu a 800 milionů korun.