Ekonomika

Alena Vitásková, foto: Filip Jandoure, ČRo
0:00
/
0:00

Nové tarify elektřiny mohou platit až od roku 2019 a vláda musí změnit dokumenty, které počítaly s dřívějším datem. Uvedla to předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Alena Vitásková,  foto: Filip Jandoure,  ČRo

Nové tarify elektřiny mohou platit až od roku 2019 a vláda musí změnit dokumenty, které počítaly s dřívějším datem. Uvedla to předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. V úterý oznámila, že nová tarifní struktura elektřiny, která měla zohlednit velikost jističe, od roku 2017 platit nebude. Původní návrh tarifních změn odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kritizovali jej také zahrádkáři, chataři a ekologické organizace.


Česká ekonomika loni vzrostla o 4,3 procenta. Potvrzují to zpřesněné údaje Českého statistického úřadu. Růst za celý rok byl nejvyšší za posledních osm let. Podle statistiků k tomu pomohla rostoucí spotřeba domácností a vyšší investiční aktivita.


Daňové zvýhodnění na druhé dítě zřejmě vzroste o stokorunu měsíčně. Na třetí a další dítě se zvýší o 300 korun měsíčně. Předpokládá to novela zákona o daních z příjmů, kterou tento týden schválila Sněmovna. Daňové slevy budou platit už od začátku letošního roku. Pro rodiny s jedním dítětem předloha výši slevy nemění.


Přehrada Štěchovice,  foto: Miloš Turek

Vláda nechá prověřit možnost vybudování čtyř nových přehrad pro případ dlouhých období sucha, a to v Pěčíně v Královéhradeckém kraji, ve Vlachovicích ve Zlínském kraji a v Senomatech a Šanově ve středních Čechách. Podle předlohy z dílny ministerstva zemědělství je nezbytné začít s přípravou už nyní, protože v ČR od prvního záměru k postavení přehrady obvykle uplyne 20 let.


Společnost OKD chce těžbu v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku ukončit na konci letošního roku. Plánuje, že letos sníží počet svých zaměstnanců z 9800 nejméně o 500 a počet agenturních pracovníků asi o 800.


Práci má nejvíc lidí od roku 1993. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle nich mělo v lednu zaměstnání přes 70 procent lidí. Pracujících přibývá i díky růstu české ekonomiky. Svaz průmyslu a dopravy upozornil, že firmy nabízejí přes sto tisíc volných pracovních míst, které nemají kým obsadit. Jde hlavně o technické obory.


Foto: Kristýna Maková

Po letech krize je české stavebnictví na vzestupu. Jen loni vzrostla jeho produkce o pět a půl procenta. Podobný vývoj očekávají stavební firmy i letos. Nejvíc v oblasti výstavby bytů, domů, ale i továren. Třetina firem navíc plánuje zvýšit ceny stavebních prací. Důvodem je dražší materiál a pracovní síla.


Odbory se na jednání zdravotnické tripartity shodly se zaměstnavateli na skokovém růstu platů v nemocnicích. Vidí v tom cestu, jak zbrzdit masové odchody lékařů a sester. Liší se ale v názoru, jak navýšení provést. Zdravotnické a lékařské odbory chtějí jednotné platové tarify pro státní i soukromé nemocnice. Zaměstnavatelé varují, že tarify nic neřeší, pokud nemocnice nedostanou od zdravotních pojišťoven dost peněz. Podle Asociace českých a moravských nemocnic by platy a mzdy měly během tří let stoupnout o 30 procent, každý rok o deset.


Foto: Tomáš Adamec,  ČRo

Česko nestihne odvézt naftu ze skladů zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu v termínu určeném insolvenčním správcem, tedy do konce dubna. Důvodem je velmi špatný stav kolejí u skladu, zjistili na místě zástupci státu a stavební odborníci. Komplikovaný by byl také převoz cisternami po silnici. Informovala o tom Česká televize.


Příjmy Česka z cestovního ruchu vzrostly v roce 2014 na 238 miliard Kč, meziročně o 1,5 procenta více. Útraty zahraničních návštěvníků v tuzemsku činily 144 miliard Kč (61 procent), zbývající dvě pětiny generovali tuzemští návštěvníci (94 miliard korun). Data zveřejnil Český statistický úřad.