ODS neuspěla se snahou omezit povinnost živit bývalého manžela

Sněmovna zamítla návrh novely, který měl zabránit tomu, aby jeden z rozvedených manželů musel svého bývalého partnera z rozhodnutí soudu živit třeba i mnoho let po rozvodu. Poslanci ODS v neúspěšné předloze navrhli omezit tuto dobu na nejvýše tři roky od rozvodu. Jejich návrh smetly hlasy ČSSD a KSČM, pro zamítnutí bylo ale i několik lidovců.

Kritici návrhu se obávali toho, že by se obrátila proti lidem, kteří se v době manželství například starali o domácnost, ztratili proto kvalifikaci, a po rozvodu se tak dostali do obtížné životní situace. Poslankyně ČSSD a předsedkyně Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů Anna Čurdová uvedla, že v České republice se to stále ve velké většině případů týká žen. Návrh poslanců ODS označila za "nepotřebný, škodlivý a zlovolný".

Podle autorů novely se ale někdy stává, že i 14 let po rozvodu se odněkud "vynoří" bývalý manžel, který se o děti nestará, navíc je to třeba alkoholik a přesto se úspěšně domáhá toho, aby ho exmanžel živil.

Příslušný paragraf platného zákona o rodině hovoří o tom, že rozvedený manžel, který není schopen živit se sám, může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na "přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů". Autoři novely uvedli, že případy zneužití tohoto paragrafu se množí.

Komunistka Zuzka Rujbrová se naopak podivila nad tím, že novelu předkládají poslanci ODS, kteří jinak odmítají státní paternalismus. Jejich předloha by podle ní zatížila stát, protože kdyby někteří z bývalých manželů o výživné od exmanžela přišli, "zřejmě by nám spadli do státní sociální sítě".