Brněnská demonstrace extremistů skončila násilím, První máj v Praze byl klidný

Bohuslav Sobotka na mítinku ve Vyškově, foto: ČTK

Nejen levicové strany využili svátek práce k setkání s občany. Mítinky ČSSD, ANO a KSČM měly předvolební charakter. Demonstrace extremistů v Brně skončila násilnými potyčkami, k jejich potlačení byli povolání policejní těžkooděnci a policisté na koních.

Bohuslav Sobotka na mítinku ve Vyškově,  foto: ČTK
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se zúčasnil prvomájové akce své strany v moravském Vyškově. Zda prohlásil, že předpokládá, že se v úterý vyjádří k dopisu ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho možnému odvolání. Podle Sobotky by se měl Babiš zachovat k celé věci jako chlap. Zda to však znamená, že má sám odejít, Sobotka jasně neřekl.

Vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se s občany setkal na pražské náplavce. Své vystoupení využil k rezolutnímu odmítnutí obvinění z daňových machinací. Zároveň ujistil své příznivce, že rozhodně nehodlá odstoupit ze svých funkcí ve vládě.

Střet příznivců krajní pravice a antifašistů v Brně,  foto: ČTK
K násilným potyčkám v pondělí došlo v Brně. Asi dvě stovky příznivců krajní pravice se sešly na náměstí Svobody k prvomájovému pochodu. Dorazilo ještě více jejich odpůrců, kteří si přichystali taneční vystoupení nebo bubnování na bubny. Antifašisté umístili na brněnský časostroj plakát s nápisem "Co je absurdnější než tolerovat netoleranci", který jim členové krajní pravice strhli a několikrát prořízli nožem. Na Moravském náměstí se později oba tábory napadly a museli je oddělit členové antikonfliktního týmu. Pak dorazili těžkooděnci. Podle mluvčí jihomoravské policie Štěpánky Komárové policie zadržela několik lidí, dva kvůli napadení policie.

Milouš Jakeš,  foto: Štěpánka Budková
V Praze komunisté o Svátku práce brojili proti kapitalismu, chudobě i politickým konkurentům. Při tradičním shromáždění na Výstavišti představili několika stovkám příchozích také své kandidáty pro sněmovní volby. Se skupinou zhruba tří desítek odpůrců s vlajkami USA, Ukrajiny či NATO se střetli v podstatě jen slovně. Největší pozornosti účastníků akce se těšil bývalý generální tajemník KSČ Milouš Jakeš.

Protestní pochod z Letenské pláně v Praze před úřad vlády organizovaný Blokem proti islámu přilákal jen několik desítek účastníků. Součástí protestu byla podpisová akce na podporu kandidatury současného prezidenta Miloše Zemana i v druhém volebním období.

Protestní pochod Bloku proti islámu,  foto: Štěpánka Budková
Prvomájové shromáždění před pražským Hlavním nádražím měla Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), která je řazena mezi radikální a nacionalistická uskupení. Před asi dvacítkou jejích příznivců mluvil místopředseda strany Svatopluk Černý o tom, že DSSS hodlá potrestat parazity nebo obnovit trest smrti. Strana v minulých sněmovních volbách dostala jen zhruba procento hlasů.

Anarchisté na setkání a v průvodu v centru Prahy kritizovali kapitalismus a žádali spravedlivou mzdu pro pracující, dělnickou samosprávu i konec práce žen. Z Palackého náměstí jich zhruba stovka v poklidu došla na Střelecký ostrov.