Ve volbách do krajů získala většinu levice

Foto: ČTK

Vítězství v krajských volbách ve většině ze 14 krajů v České republice zaznamenala ČSSD. Vyhrála v devíti regionech, ve čtyřech ale vítězství z minulých voleb neobhájila. Dva kraje, Ústecký a Karlovarský, ovládla Komunistická strana Čech a Moravy. V Plzeňském kraji zvítězila vládní ODS, ve svém regionu vyhráli Starostové pro Liberecký kraj. Už o víkendu začala probíhat povolební vyjednávání o krajských koalicích.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Podle výsledků Českého statistického úřadu byla volební účast těsně pod 37 procenty. ČSSD získala celkem 205 mandátů a obdrží od státu příspěvek téměř 49 milionů korun ročně. Komunisté dosáhli na 182 křesel, třetí ODS na 102 zastupitelů. KDU-ČSL sama či v koalicích má 61 mandátů. Krajské zastupitele získaly i některé menší strany a regionální uskupení včetně nově založených. V republikovém součtu více než pět procent hlasů dostalo pět politických stran. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že si jeho strana udrží hejtmany v deseti krajích.

"Sociální demokracie má velmi dobrou šanci na to, aby získala hejtmany v deseti krajích. Zvítězili jsme v devíti regionech, tam budeme hejtmany nominovat. Levice má také většinu v Plzeňském kraji, čili je přirozené, aby sociální demokracie, která získala jenom o něco málo méně hlasů než ODS postavila svého kandidáta na hejtmana. Tady si myslím, že ty šance zhruba na to, abychom vedli deset krajů, existují. Je otevřená situace z hlediska koaličních jednání v dalších regionech, například v Karlovarském kraji."

Vládní ODS nejčastěji patřilo v krajích až čtvrté místo. Podle premiéra a předsedy Petra Nečase jsou volební výsledky logickým důsledkem nutných vládních reforem.

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Výsledky jednoznačně potvrzují tendenci, která tady byla zjevná v uplynulých dvanácti letech. Strana, která nese největší vládní zodpovědnost, výrazným způsobem prohrává v krajských volbách. Výsledky také ukazují, že se jedná o výrazný úspěch levicových stran a o porážku pravice jako takové, což není překvapivé. Je to důsledek nepopulárních, ale naprosto nezbytných a nutných reforem."

Komunistická strana Čech a Moravy zvítězila v Karlovarském a Ústeckém kraji. Strana obsadila druhou příčku v devíti regionech, v Plzeňském a Zlínském kraji skončila třetí. Podle předsedy poslaneckého klubu strany Pavla Kováčika bude KSČM ve vítězných krajích usilovat o křeslo hejtmana:

"Platí premisa, že hejtmana má vítězná strana a také premisa, že podle toho poměru sil je třeba se také dále domlouvat. My jsme všechny lídry nebo všechny vedoucí kandidáty ve všech krajích zvolili takovým způsobem, aby mohli vykonávat i funkci hejtmana."

TOP 09 se s hnutím Starostů dostala do deseti zastupitelstev. Ve třech krajích byla čtvrtá, v pěti krajích na pátém místě. Do krajů strana kandidovala poprvé, registrována byla až v roce 2009. Naplněné mandáty v deseti krajích pokládá za úspěch. Stranu ale čeká sebereflexe, potvrdila její místopředsedkyně Helena Langšádlová.

Foto: ČTK
"Sebereflexe bude, protože byť je ten výsledek vlastně dobrý - začínali jsme na nula mandátech a těch mandátů je dnes poměrně hodně - tak je to velká výzva i do budoucna. Ukazuje se, že máme velmi dobré volební výsledky v městech a regionech, kde máme zastoupeny šikovné regionální politiky. Na druhou stranu - tam, kde je naše zastoupení na komunální úrovni slabé, tak máme i slabé výsledky v krajských volbách. Směrem k přípravě komunálních voleb (bude sebereflexe) naprosto bezpochyby."

KDU-ČSL uspěla v bitvě o devět zastupitelstev. Ve Zlínském kraji byli lidovci druzí, v pěti krajích třetí. Výsledky voleb jsou podle lidovců důkazem toho, že strana dobře funguje v regionech a může být alternativou k vládním pravicovým stranám i k levicové ČSSD. Lidovci se odmítají podílet v krajích na koalicích, které by měly skrytou nebo otevřenou podporu komunistů. Řekl to jejich předseda Pavel Bělobrádek.

"Je to otázka principiální. Náš program je diametrálně odlišný, nehledě k tomu, že i jak projevy ve Sněmovně, v Senátu, tak konečně i na sjezdu KSČM prostě nepostrádají některé věci z dob stalinismu a to je pro nás nepřijatelné."

Liberecký kraj zůstane pravicový. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj chtějí koalici se Změnou pro Liberecký kraj a ODS. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu by měli většinu - 28 mandátů. To by zaručovalo stabilitu i možnost prosadit svoje záměry, vysvětluje lídr Starostů Martin Půta.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka  (vlevo) a předseda KSČM Vojtěch Filip,  foto: ČTK
"Každý, kdo četl volební program Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj, tak ví, že máme velkou shodu v protikorupčních opatřeních, v otevřenosti na kraji, ve zveřejňování smluv a všech dalších záležitostí. I ODS má část těchto opatření ve svém volebním programu. S ODS máme velkou shodu na tom, že je potřeba, aby se kraj choval jako odpovědný hospodář a dále se nezadlužoval."

Výsledek voleb, ve kterých ztratily velké strany, je podle prezidenta Václava Klause naprosto jasný. Jeho slova pro Český rozhlas citoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

"Prezident republiky považuje výsledek voleb za tak jasný a srozumitelný, že žádné interpretace nejsou nezbytné. Prezident je přesvědčen, že výsledku každý rozuměl a každý si z nich vyvodil sám pro sebe patřičné závěry."

Volby v České republice komentoval i zahraniční tisk. Za ukázku kolektivní ztráty paměti považuje výsledky rakouský deník Der Standard. Volby dokazují podle jeho komentáře nejen úspěch nereformovaných komunistů, ale i politiků v minulosti podezřelých z korupce. Úspěchu KSČM si všímají také další rakouské a německé listy. Podle polských médií jsou volby nečekaně velkým úspěchem levice a těžkou porážkou vládních stran, které nedokáží zastavit pokles své popularity.