Levice blokuje jednání sněmovny o reformních zákonech obstrukcemi

Foto: ČTK

Levice ve sněmovně přitvrdila v boji proti vládním reformám. Poslanci opoziční ČSSD začali jednání dolní komory blokovat mnohahodinovými obstrukcemi. Jen z úterý na středu sněmovna kvůli nim zasedala prakticky celou noc. Lídři vládních stran jsou ale připraveni ve sněmovně vydržet tak dlouho, aby reformní zákony byly přijaty.

Petr Nečas a Bohuslav Sobotka  (vlevo),  foto: ČTK
Poslanci se na současné schůzi sněmovny měli vrátit k reformním zákonům, které vetoval nebo upravil Senát. Sociální demokraté se ale rozhodli, že jejich schvalování budou blokovat obstrukcemi. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už v úterý potvrdil, že levice chce zkomplikovat hlavně přijetí norem k důchodové, sociální a zdravotnické reformě:

"Vládní koalice naplánovala účinnost u většiny tzv. reformních zákonů od 1. ledna r. 2012. Zbývají tedy dva měsíce. A cílem sociální demokracie je zdržet projednávání těchto návrhů tak, aby nezačaly platit od 1. ledna příštího roku. Řada těchto návrhů znamená destabilizaci pro veřejné rozpočty a my využijeme možnosti, které nám dává ústava a jednací řád Poslanecké sněmovny k tomu, abychom se k těmto návrhům kriticky vyjádřili."

Levice začala se zdržovací taktikou při schvalování zákona o omezení státní podpory stavebního spoření. Poslanci ČSSD měli ke každému projednávanému návrhu řadu vystoupení. ČSSD a KSČM má přitom ve sněmovně na osm desítek zákonodárců. Maraton jednání se tak protáhl do středečního rána. Na konec dlouhé debaty musel ve sněmovně čekat i senátor za ČSSD Karel Korytář, který je zpravodajem zákona. Situace podle něj jen dokresluje mimořádně špatný vztah mezi vládní koalicí a opozicí ve sněmovně:

Foto: ČTK
"Řada věcí se nediskutuje nebo nekonzultuje v té úrovni, kde se má konzultovat. A dokonce ani v reformních zákonech to nejsou nějaké převratné rozdíly, na kterých bychom se nedokázali shodnout, ale jsou to někdy maličkosti. Obstrukce je jeden z nástrojů, který opozice má, pokud chce říct své ne, takže ho využívá. A stalo se to jednou za pět, osm let, není to tak obvyklý postup. A věřím tomu, já jsem optimista, že další zákony už něco podobného nezažijí."

Vládní koalice je odhodlaná ve sněmovně i přes obstrukce ČSSD vydržet. Podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka jsou koaliční poslanci připravení jednat jak v noci, tak o víkendu.

"Opozice jednoznačně chce obstruovat, myslím, že to každý vidí. My jí nechceme upírat právo, aby mohla obstruovat tak dlouho, jak bude chtít. My jsme ochotní tady s opozicí sedět ve dne i v noci, o sobotách i o nedělích tak, aby mohli své názory vyjádřit."

Jaromír Drábek
I ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 je s nocováním ve sněmovně smířený.

"Tím, že na pořadu v nejbližších bodech jsou návrhy, které předkládám já jako ministr práce a sociálních věcí, tak se velmi těžko mohu nechat někým zastoupit. Prostě to už je úděl ministra, který v Poslanecké sněmovně předkládá zákony. Každý, kdo prošel základní vojenskou službou, se s tím umí vypořádat."

Předsedové poslaneckých klubů ODS, TOP 09 i Věcí veřejných na společné tiskové konferenci potvrdili, že zůstanou ve sněmovně tak dlouho jak bude potřeba, aby se zákony podařilo odhalovat. Prezident Václav Klaus ovšem hodnotí chování ČSSD jako smutné a nedůstojné. Podobné kroky podle Klause poškozují státotvornou pověst ČSSD a on je musí rezolutním způsobem odmítnout.

Lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka je ale s dosavadní strategií svých poslanců spokojený.

"Já zatím hodnotím náš postup jako úspěšný. Záleží na vládní koalici, jestli chce takovým způsobem pokračovat dál. Samozřejmě pokud by se rozhodla například učinit vstřícný krok a odložit o dva nebo tři roky důchodovou reformu, aby o ní ještě bylo možné rozhodnout v příštích volbách do Poslanecké sněmovny, tak to by asi bylo řešení, které by umožnilo obstrukci ukončit."