ODS se dostala na zahraničním poli z izolace, soudí Topolánek

Občanské demokratické straně se za uplynulé dva roky podařilo dostat se z mezinárodní izolace, její názory zahraniční středopravé strany plně respektují, řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

Topolánek se sešel s představiteli řady evropských politických stran, kteří se stejně jako on účastní v New Yorku sjezdu Republikánské strany. "Je dobré být s nimi v kontaktu, hledat mezi nimi partnery," uvedl.

Na konventu samotném ho zaujala vystoupení řečníků. "Je v nich spousta patosu, jsou to neskutečné herecké výkony," řekl. "Je to ovšem specifické pro americkou politickou kulturu. Americký volič to tak chce, dostává tak informaci, kam bude směřovat politika té které formace, chce vidět rozdíly, akcenty budoucího směru." Evropa, a Česká republika zvlášť, na takovou teatrálnost není zvyklá, v tomto smyslu je tato zkušenost nepřenosná, soudí. "Ale způsob, jak jsou prezentována nová témata, profesionalita, dokonalá příprava, to, že z té změti názorů vykrystalizuje směr politiky, z toho se poučit dá," řekl.

Šéf ODS se v New Yorku zúčastnil rovněž zasedání výkonného výboru Mezinárodní demokratické unie (IDU) a setkal se s místní českou komunitou.