ODS, TOP a KDU chtějí zřídit sněmovní vyšetřovací komisi k Bečvě

Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise k případu loňské otravy řeky Bečvy. Pokud neuspějí, založí expertní tým. Zástupci stran to řekli na tiskové konferenci ve Sněmovně. Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) způsobily kyanidy, postihla řeku 20. září v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov. Podle vyjádření odborníků v pořadu Reportéři ČT bylo odebrání vzorků po havárii nedostatečné a opožděné.

V komisi by kromě poslanců měli být také senátoři, odborníci i například místní rybáři, uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. K tomuto kroku se podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky poslanci rozhodli proto, že od začátku případu jsou pochybnosti o postupu inspekce i dalších orgánů včetně policie. Zároveň je podle něj nutné přenastavit kompetence tak, aby v případě ekologických havárií byly od začátku jasně vymezeny kompetence integrovaného záchranného systému, rybářů, inspekce, správy povodí a dalších orgánů.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes na twitteru uvedl, že se ze záležitosti stává politická kauza. V úterý chce požádat Sněmovnu, aby umožnila vystoupit policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi.