Odstraňování následků havárie ropovodu potrvá více dnů

Odstraňování následků havárie ropovodu Družba, která se stala v noci na pátek nedaleko Čáslavi na Kutnohorsku, bude pokračovat nepřetržitě přes noc a dále o víkendu. Ropa proti původním předpokladům kontaminovala zčásti i nedaleký rybník, ale dále by se již šířit neměla. V Čáslavi to v pátek řekli zástupci sanačních firem a provozovatele.

Ředitel společnosti Mero, provozující ropovod, Václav Franc upřesnil, že z porouchaného úseku ropovodu uniklo přes 300 až 340 metrů krychlových ropy, ale většinu se podařilo zachytit, přečerpat a odvézt. Do země se dostalo celkem 92 metrů krychlových a půdu je potřeba dekontaminovat. Na místě od časných ranních hodin pracovali jak hasiči, tak sanační firmy Dekonta a Vodní zdroje.

Podle odhadu místopředsedy představenstva Dekonty Petra Mothejla se dostupné znečištění podaří odstranit o víkendu a začátkem příštího týdne. Sanace znečištěné břehové partie rybníka ale podle něho potrvá déle, může se protáhnout i na několik týdnů. Podle zástupců Mera se vlastní ropovod podaří opravit zřejmě o víkendu. Není ale dosud jisté, zda půjde ihned do provozu, protože bude nejdříve nutné provést důkladnou inspekci potrubí, a předejít tak dalším podobným haváriím.