Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentáře dnešního tisku se věnují návrhu lidovců, aby platy poslanců určovali soudci. Platy politiků jsou podle Mladé fronty Dnes téma efektní, přesto bezvýznamné. Významný je výkon politiků. Na to, aby jejich platy hrály roli, je jich málo. Návrh lidovců, že platy politiků budou určovat soudci, je podle listu pouze čistý populismus. Lidovci jsou v tom mistři. Podobné návrhy vznášejí rádi a nadšeně. Nic je to nestojí - vypadá to hezky a parlament to nikdy neschválí.

Komentáře dnešního tisku se věnují návrhu lidovců, aby platy poslanců určovali soudci. Platy politiků jsou podle Mladé fronty Dnes téma efektní, přesto bezvýznamné. Významný je výkon politiků. Na to, aby jejich platy hrály roli, je jich málo. Návrh lidovců, že platy politiků budou určovat soudci, je podle listu pouze čistý populismus. Lidovci jsou v tom mistři. Podobné návrhy vznášejí rádi a nadšeně. Nic je to nestojí - vypadá to hezky a parlament to nikdy neschválí. Bída naší politiky nevězí v blahobytu, který si politici určili, nýbrž v jejich malé provozní výkonnosti a kvalitě. Drahý kvalitní politik není drahý, levný mizerný politik drahý je, stojí v Mladé frontě Dnes.


Hospodářské noviny míní, že náměstek ministra průmyslu a obchodu, sociální demokrat Martin Pecina není dobrým kandidátem na šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolnímu úřadu by neměl šéfovat člověk tak úzce svázaný s politickou stranou, protože tato instituce vyžaduje mimo jiné nezávislost. Vyžaduje rovněž vysokou odbornost a porozumění globálnímu byznysu, který se mění každým kvartálem, píšou Hospodářské noviny. Pecinovo vzdělání ani vystupování tomu podle deníku nenasvědčuje. "Úřad má chránit rovnou soutěž, potažmo zákazníky, před kartelovým chováním. Pecina se ale vždy stavěl za velké hráče, jako ČEZ a uhelné společnosti," uvádějí mimo jiné Hospodářské noviny.


Právo se vrací k rozhodnutí vlády, která posvětila návrh zákona, jenž dává policii pravomoc získávat vzorek DNA bez souhlasu obviněných, a to i za použití násilí. Ministr má podle listu velmi dobrý argument, jímž je několik nevyřešených závažných případů, kdy podezřelý odmítli vzorek DNA poskytnout a zaplatili pouze pokutu. Autor komentáře připouští námitku, že policie může s důkazy manipulovat. Dodává však, že pokud bude chtít policie s důkazy manipulovat, může tak učinit s kterýmkoliv důkazem. Obavy z možného zneužití registrů DNA či černého obchodu s nimi nemá. Naopak připomíná, že analýza DNA nejen snadno usvědčí pachatele, ale stejně snadno také dokáže, že podezřelý čin nespáchal.


Pátrání v archivu washingtonského Kongresu po dokumentech souvisejících s případem bývalého agenta Státní bezpečnosti Pavla Minaříka bylo bezvýsledné, píše deník Právo. Minařík čelí obvinění z toho, že v polovině 70. let připravoval atentát v sídle Rádia Svobodná Evropa v Mnichově. Americký Kongres je zřizovatelem rádia. Američanům se však nepodařilo najít materiály, na jejichž základě by bylo možné vyčíslit škodu, kterou plánovaný výbuch mohl způsobit. Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu se na americkou stranu obrátil na základě loňského rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten totiž zrušil rozsudky předchozích soudů mimo jiné i proto, že znalci nedokázali případnou škodu nedokázali určit. Případ by se podle Práva přesto měl brzy k soudu vrátit. Minařík působil jako agent v americké rozhlasové stanici Svobodná Evropa od roku 1969 do roku 1976. Ve Svobodné Evropě v Mnichově skutečně nastražená výbušnina explodovala, bylo to však až v roce 1981. V té době Minařík studoval na univerzitě v Kyjevě.


Policii se přihlásil nový svědek v kauze Kořistka. Podle informací Mladé fronty Dnes jde o člověka, jenž prý loni v červenci slyšel klíčový rozhovor, při kterém padla nabídka úplatku pro vládního poslance Zdeňka Kořistku (US-DEU). Svědek prý byl v ostravské kavárně Cafe Bar Paris, kde se schůzka odehrávala. Podle listu vypověděl, že seděl kousek od stolu, kde spolu mluvili Kořistka a dva vyslanci opoziční ODS - asistent šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek. Právě od nich dostal Kořistka údajně nabídku, aby za deset milionů korun nehlasoval ve sněmovně pro tehdy novou vládu Stanislava Grosse. "Slyšel jsem, jak se tam baví o penězích. Lítaly tam miliony," vypověděl podle zdrojů deníku svědek do protokolu s tím, že adresátem nabídek byl Kořistka. Svědkem je podle Mladé fronty Dnes někdejší regionální novinář z Ostravska. V kavárně se ocitl údajně úplně náhodou. Svou opožděnou výpověď zdůvodnil tak, že nepovažoval svědectví za důležité, protože se psalo, že policie má zásadní důkazy proti podezřelým Dalíkovi a Večerkovi ve formě odposlechů. Když si prý přečetl v novinách vyjádření státního zástupce, že důkazy nejsou dostatečné, odhodlal se přihlásit, píše Mladá fronta Dnes.


Deníky komentují rychlý růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. "Už neplatí ani námitka skeptiků, že vývoj je sice dobrý, ale přesto je Česko nejslabší z celé střední Evropy," připomínají Hospodářské noviny fakt, že pomaleji než v ČR rostlo hospodářství v Maďarsku, Rakousku i Polsku. Jak připomínají, živí nás zájem zahraničních zákazníků o zboží, které v Česku vyrábějí zahraniční firmy. Zvýšený zájem se datuje od vstupu do Evropské unie. Výrazně zajímavější ale bude skóre vývozu za květen. Tehdy se ukáže, jestli exportéři zvládnou v nastoupeném tempu běh na delší trať. Další otázkou podle Hospodářských novin bude, zda vládní strany dokážou občany alespoň trochu přesvědčit, že se o prosperitu zasloužily. "Premiér Jiří Paroubek se marně snaží udělat z ekonomiky téma, mluví o průměrném platu 20.000 korun měsíčně v čase voleb. Působí však nepřesvědčivě," míní deník. Hospodářství totiž roste stejně rychle navzdory všem politickým krizím už téměř dva roky. "Jen málo premiérů prohrálo volby, když měli za zády rychle rostoucí ekonomiku. Paroubek a spol. budou téměř jistě výjimkou potvrzující pravidlo," myslí si komentátorka Hospodářských novin.

Také Mladá fronta Dnes se domnívá, že samotný výkon ekonomiky vládu nespasí. "Jednak to není hospodářský zázrak, jednak lidé nevěří, že má sociální demokracie na tempu růstu zvláštní zásluhy." Nedůvěra voličů k současné koalici je podle názoru deníku velmi hluboká. "Kdyby ji Jiří Paroubek dokázal s příznivými zprávami v zádech zlomit, byl by to zázrak jako z telenovely nebo Starého zákona...," uzavírá list svůj komentář.


Americká softwarová a počítačová firma Sun Microsystems vybuduje v Praze evropské středisko výzkumu a vývoje, informuje Mladá fronta Dnes. Firma zde nyní zaměstnává okolo dvou set vývojových pracovníků, jejich počet by se mohl zvýšit až na šest set, uvádí deník. O hodnotě investice se zatím stále jedná. "Rozhodnutí o vzniku velkého vývojového centra v Praze je definitivní. Potřebujeme především špičkové lidi z univerzit," řekl deníku šéf Sun v České republice Zdeněk Pilz. Podobných center, kam se soustředí většina jejích programátorů, bude mít firma jenom pět. Dlouhodobá hodnota investice spočívá podle deníku především ve výzkumném prostředí, které se okolo podobných center vytvoří. S vedením Sun Microsystems se v posledních měsících setkal vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. "Podobné investice jsou nejcennější, jaké může Česká republika získat," řekl novinám. Dodal, že konkurenty při jejich získávání jsou v současnosti hlavně Maďarsko, Polsko a Indie.


V Brně vzniklo pracoviště, jež se zaměřuje na domácí násilí. Působí v rámci denního sanatoria na poliklinice v Zahradníkově ulici v Brně. Píší o tom přílohy deníků Právo a Mladé fronty Dnes. Podle listů jde o jedinou podobnou službu v Brně a okolí. V týmu organizací napojených na polikliniku je i policie, která vytvořila jako první speciální skupinu, která bude vyšetřovat domácí násilí a stíhat jeho pachatele. Policejní skupina začala po zkušebním provozu fungovat "naostro" od 1. května. "Domácí násilí, o kterém se dozvíme, je jen špičkou ledovce a hodně případů je ukrytých," upozornil psychiatr a hlavní garant projektu František Skřivánek. Podle statistik má zkušenost s domácím násilím zhruba každý šestý obyvatel Jihomoravského kraje, podobně jsou na tom obyvatelé celého Česka.


Čáslav buduje nový informační systém. Pomocí textových zpráv bude obyvatele varovat před povodní a vichřicí. Stejným způsobem jim chce později posílat i zprávy z dopravy nebo z kultury. Město nabídlo tuto službu i okolním obcím, píše příloha Mladé fronty Dnes. Nový informační systém má zatím sloužit především k varování obyvatel v případě krize. Během hodiny se o ní může tímto způsobem dovědět až 100.000 lidí. Zájemce o novou službu se jen musí zaregistrovat na čáslavské radnici. Čáslav nepatří mezi zátopové oblasti. Službu ale nabídla i obcím, které povodně postihují.