Olomouc si připomněla slavného polního maršála Radeckého

Olomoucké hlavní náměstí v sobotu ožilo koncerty tuzemských i zahraničních vojenských kapel. Do krajského města přijely na oslavy rakouského polního maršála Jana Josefa Václava Radeckého. Slavný vojevůdce na slavnostech vystoupil z historie a pozdravil obyvatele města. Oslavy se konají v Olomouci pravidelně od roku 2002.

"Přiznám se, že na tuto myšlenku jsme přišli, jak jinak v ČR, u piva. Nezdálo se nám, že si Češi myslí, že jejich historie začíná v roce 1918. Pravý opak je pravdou. Když jsme uvažovali o osobnosti, která by měla něco společného s naším krásným historickým městem, tak jsme přišli přirozeně na postavu maršála Radeckého," řekl ČTK spolupořadatel akce Libor Gašparovič.

Radecký pobýval v Olomouci dvakrát. Poprvé v roce 1829, kdy byl povýšen na generála jezdectva a současně se stal velitelem olomoucké pevnosti, kterou podle historiků považoval za nejdůležitější strategický bod monarchie. Podruhé se ve městě objevil v roce 1852, když už byl mimo vojenskou službu.

Program slavností maršála Radeckého začal již v pátek celostátní přehlídkou mažoretek. Dnes se v centru města střídaly vojenské hudby. Kromě místní posádkové hudby se oslav účastní kapely z Rakouska, Německa, Británie, Lotyšska, Lucemburska a Finska.