Olomoucký kraj letos v anketě reprezentuje starý jilm

Starý jilm rostoucí u Vésky na Olomoucku, kterému místní lidé říkají strom splněných přání, reprezentuje letos Olomoucký kraj ve finále celostátní ankety Strom roku 2004. V loňském ročníku ankety skončila lípa rostoucí u Domamyslic na Prostějovsku na šestém místě.

"Hezká legenda o stromu, který plní přání lidem myslícím více na druhé než na sebe, a pěkně zpracovaný návrh pomohl tomuto stromu do finále ankety. Odborná porota jej vybrala v konkurenci 87 návrhů," řekl ČTK Michal Veselý z nadace Partnerství, která soutěž pořádá. Dodal, že kmen jilmu má obvod zhruba 500 centimetrů. "Roste kousek od státní silnice a svým monumentálním vzrůstem a bizarním tvarováním vrásčitého kmene upoutává pozornost těch, kteří kolem něj procházejí. Lze předpokládat i jeho vysoké stáří," poznamenal Veselý.

Ve finále ankety jsou letos tři buky, dva duby, lípy a jírovce, břek, jilm, kaštanovník a jedno smíšené stromořadí. Lidé mohou hlasovat pomocí mobilních telefonů či anketních lístků, které vyjdou v novinách. Hlasování skončí 10. října.