Olympijské hry začaly, slavnostní zahájení začalo netradičně na Seině

V Paříži začaly XXXIII. letní olympijské hry. Oficiálně je zahájil francouzský prezident Emmanuel Macron protokolem předepsanou větou. Olympijský oheň poté společně zapálili bývalá atletka Marie-José Pérecová a judista Teddy Riner. Součástí slavnostního ceremoniálu, který se odehrál v místy hustém dešti, byla i netradiční šestikilometrová pouť 85 lodí se sportovci po Seině.

Českými vlajkonoši byli mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková a dvojnásobný olympijský šampion v judu Lukáš Krpálek. Na pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se zahájení zúčastnil i předseda vlády Petr Fiala.

Návrhář Jan Černý byl nadšený z toho, jak nástupová kolekce s výrazným kabátem při slavnostním zahájení vypadala. "Přesně se stalo všechno, co se mělo stát. Je to prostě neuvěřitelné. Dvacet minut před tím, než jsme vyjeli na Seinu, vyšel článek v Time magazínu, že jsme mezi nejlepšími kolekcemi na světě. Ta euforie je prostě obrovská. Fakt se mi potvrdilo, že kolekce, které jsou výraznější, fungujou na tu dálku líp. Když jste na řece a snímá vás kamera ze břehu, tak jste fakt zdaleka. A s tím jsem počítal," rozplýval se.