Opozice je proti projednání novely k zavedení covid pasů v legislativní nouzi

Novelu k zavedení takzvaných covidových pasů nechtějí ve stavu legislativní nouze projednávat opoziční poslanci včetně komunistů. Rezervovaně se k tomu staví i sociální demokraté. Norma by měla umožnit zejména vydávání certifikátů o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo o prodělaném onemocnění. Politici to řekli na dnešních tiskových konferencích ve Sněmovně.

Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek považuje řadu věcí v zákoně na hraně ústavnosti, předloha se podle něj musí řádně projednat ve výborech. Hnutí STAN chce podle předsedy Víta Rakušana mít jistotu, že projekt covidových pasů nebude zneužívat získaná data. Zároveň apeluje na to, aby existovala alternativa třeba v papírové podobě pro ty, kteří nepoužívají elektronickou formu komunikace. Také podle něj má návrh řadu nedostatků, očekává dlouhou diskusi.

"Vláda šla cestou, že chce neomezené možnosti i moc," komentovala návrh místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Zmínila, že takový dokument by například neměl omezenou platnost a vztahoval by se i na další nemoci. "Na to nepřistoupíme. Zajímavé je, že tu legislativní nouzi schválily na zdravotním výboru pouze ANO a ČSSD," uvedla. SPD je zásadně proti novele, kabinet se podle hnutí snaží omezit lidská práva a svobody zaručené ústavou. "Není možné zakotvovat do zákona šikanu a segregaci lidí s tím, že by mohla hrozit pandemie," řekla poslankyně SPD Karla Maříková.