Organizace spustila databázi ubytovacích kapacit pro uprchlíky

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes spustila interaktivní databázi ubytovacích kapacit pro uprchlíky před ruskou invazí na Ukrajinu. Obsahuje seznam zhruba 3000 poskytovatelů ubytování v Česku. Není veřejně přístupná, primárně s ní budou pracovat obce s rozšířenou působností, neziskové organizace a vybrané státní instituce. ČTK to sdělil mluvčí IOM Filip Stowasser.

Databáze Zite Manager má pomoci koordinovat poskytované služby a podpory na ubytování běženců, které se od 1. července změnily na základě novely zákona zvaného lex Ukrajina. Uprchlíkům, kteří mohou pracovat, bude stát hradit nouzové ubytování pět měsíců. Poté si ho musí platit sami, nebo se musí přestěhovat. Zdarma ho dál budou mít jen děti, senioři či postižení, tedy zranitelné skupiny. Solidární příspěvek lidem, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě příchozí ubytovali, se přestane od července vyplácet.

Na humanitární dávku budou mít nově nárok jen uprchlické domácnosti s příjmem pod životním minimem a náklady na bydlení, které stanovila vláda na 3000 korun na měsíc na osobu v evidovaném bytě a na 2400 korun jinde. K 18. červnu mělo v Česku vízum k ochraně 344.800 lidí z Ukrajiny, třetinu tvoří děti a senioři. Humanitární dávku v květnu dostalo 71.700 lidí. Práci mělo asi 101.600 uprchlíků.