Oslavy Mezinárodního dne Romů se v Letech zúčastnilo jen osm lidí

Pouhých osm lidí se ve čtvrtek v Letech u Písku zúčastnilo pravoslavné mše, která měla připomenout Mezinárodní den Romů. Památné místo nedaleko bývalého romského koncentračního tábora nepřilákalo žádné osobnosti, pouze jednu rodinu pravoslavných věřících a knězův doprovod. Rodina, která do Letů přijela z Rokycan, stejně jako kněz, si u dvouramenného kříže vyslechla slavnostní mši a poté bez emocí odjela. Večer se podle svých slov zúčastní ještě mše v Rokycanech.

Mše se konala u kříže, který Romové vloni vztyčili nedaleko památníku obětem romského holokaustu. Samotný památník, jenž v roce 1995 odhalil tehdejší prezident Václav Havel, zůstal ve čtvrtek bez povšimnutí. Pouze jeden z účastníků mše jej očistil od náletů plevelu.

Památník v Letech se každoročně v květnu stává místem vzpomínky na oběti koncentračního tábora, na jehož místě dnes stojí velkokapacitní vepřín. Podle historických pramenů zde o život přišlo 326 lidí, z nichž asi polovinu tvořily děti. Romové se již delší dobu snaží o uzavření vepřína, ale zatím neúspěšně. V roce 2000 byl obětem tábora slavnostně odhalen památník se jmény na hřbitově v nedalekých Mirovicích.