Otevřený dopis české vládě, aby vyzvala k příměří v Gaze, podepsalo 339 umělců

Otevřený dopis české vládě a prezidentu Petru Pavlovi, aby vyzvali k příměří v Pásmu Gazy a Izraeli, podepsalo 339 umělců. Skupina se dopisem připojila k americké iniciativě Artists4Ceasefire (umělci pro příměří) a po českých představitelích požaduje, aby vyzvali ke klidu zbraní, ukončení bombardování a k trvalému příměří. Zveřejněný dopis, za kterým stojí zpěvák a herec omáš Klus s manželkou Tamarou a další, podepsali například Emma Smetana, Jordan Haj, Bára Basiková či Vojtěch Dyk.

Na otevřený dopis upozornila skupina umělců na sobotním předávání Cen Anděl, kde rozvinuli transparent s nápisem "Artists for ceasefire". Někteří umělci si také po vzoru amerických kolegů připnuli placky se symbolem ruky a černým srdcem na červeném pozadí. Podle serveru novinky.cz tento symbol kritizovali zástupci židovské komunity, protože má připomínat fotografii z masakru Izraelců v roce 2000 v Ramalláhu. Tomáš Klus na svém instagramovém profilu uvedl, že jde o běžný symbol proti válkám a zabíjení. V Pásmu Gazy téměř za půl roku bojů podle Hamásu zemřelo 32.782 Palestinců.

Válku v Gaze začal 7. října teroristický útok hnutí Hamás na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a na 250 osob unesli do Gazy. Z toho zhruba polovinu stále zadržují. Izraelské odvetné masivní bombardování a pozemní operace si kromě víc než 32.780 mrtvých Palestinců vyžádaly na 75.300 zraněných a způsobily humanitární krizi, která v některých místech užzzačíná přerůstat v hladomor. Údaje Hamásu nelze nezávisle ověřit, podle některých expertů ale víceméně odpovídají skutečnosti.