Pálavské i Znojemské historické vinobraní se letos sešly, zájem je o obě

Otevřením stánků s občerstvením i vínem začala na jihu Moravy obě velká vinobraní. Letos výjimečně se koná 75. ročník Pálavského vinobraní v Mikulově a 38. ročník Znojemského historického vinobraní ve stejném termínu. Zástupci pořadatelů obou akcí ČTK řekli, že obavy o návštěvnost kvůli souběhu termínů nemají. Zájem o vstupenky v předprodeji byl u obou akcí větší než v posledním předcovidovém roce 2019.

"Pro Pálavské vinobraní, které letos slaví 75. ročník, je druhý víkend v září tradičním termínem. Snažili jsme se se zástupci Znojemské besedy jednat o tom, že by jejich vinobraní posunuli na jiný termín, v minulosti se konalo od prvního až po třetí víkend v září, ale nedohodli jsme se," uvedl za pořádající Mikulovskou rozvojovou Dominik Ryšánek. Obě vinobraní nabízejí dnes večer i v sobotu odpoledne průvod královské družiny v kostýmech. Zatímco v Mikulově je hlavní postavou průvodu král Václav IV, kterého v sobotu doprovodí v roli královny herečka Chantal Poullain, ve Znojmě je to král Jan Lucemburský.

Do Mikulova dorazil také premiér Petr Fiala (ODS), který na zámku předal ocenění vítězům Národní soutěže vín za mikulovskou podoblast. V konkurenci 700 vín zvítězil Ryzlink vlašský EGO No.69, pozdní sběr 2021 Zámeckého vinařství Bzenec.