Paroubek se v pondělí sejde s Junckerem kvůli rozpočtu EU

Premiér Jiří Paroubek se v pondělí sejde se svým lucemburským protějškem a předsedou Evropské rady Jean-Claudem Junckerem, aby probrali návrh rozpočtu EU na léta 2007 až 2013. Česká republika chce přispět k dosažení dohody, ale přeje si, aby nebyly dotčeny její zájmy, pokud jde o příjmy z unijních fondů. Vyplývá to z dosavadních českých stanovisek k této věci.

České republice jde hlavně o to, kolik dostane ze strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a z titulu venkovského rozvoje. O zemědělských penězích bylo již rozhodnuto v roce 2002 a Lucembursko nehodlá tuto dohodu zpochybňovat. Výdaje z rozpočtu EU směřují především do zemědělství (kolem 40 procent) a na pomoc zaostávajícím zemím a regionům (zhruba 30 procent). "Naším cílem je udržet strop příjmů z fondů EU ve výši čtyř procent hrubého domácího produktu, na něž máme nárok podle stávajících pravidel," řekl ČTK český stálý zástupce při EU Jan Kohout. Připustil ovšem, že lze uvažovat i o nižším číslu. "Cílem jsou čtyři procenta, musíme však postupovat realisticky," uvedl a dodal, že přesné mantinely nebyly zatím vytyčeny.

Lucembursko navrhlo podstatné snížení výdajů pro chudší členské státy, což se nelíbí ČR ani dalším členům. ČR by měla mít nárok na 3,6 procenta HDP. Juncker usiluje o dohodu o rozpočtu unie na summitu svolaném do Bruselu na 16. a 17. června.