Pavel ocenil rozhodnutí Varšavy a Bratislavy předat stíhačky MiG-29 Kyjevu

Český prezident Petr Pavel při návštěvě Polska ocenil rozhodnutí Varšavy a Bratislavy poskytnout Kyjevu své stíhačky MiG-29. Uvedl, že věří, že Ukrajina může ve válce proti Rusku zvítězit. "MiG-29 je nadále považován za relativně dobré letadlo a zdá se nejlepším letadlem pro Ukrajinu, protože je v její výzbroji, umějí s ním zacházet a mají pro něj logistické zázemí," řekl polské televizi TVN Pavel, který byl dříve náčelníkem českého generálního štábu a později stál v čele Vojenského výboru Severoatlantické aliance.

Prezident Petr Pavel navštívil koordinační centrum vojenské i humanitární pomoci Ukrajině v polském Rzeszówě. Řeší se zde nejen otázky týkající se dodávek materiálů, ale i úkoly spojené s opravou techniky. Kvůli bezpečnosti je oblast přísně střežena, mimo jiné jsou zde umístěny americké systémy protivzdušné obrany Patriot, chráněna je též proti dronům.

Druhý den návštěvy Polska zahájil Petr Pavel setkáním s polským premiérem Mateuszem Morawieckým. Polský premiér na úvod setkání poznamenal, že si není jist, zda během tisícileté historie byly česko-polské vztahy lepší než dnes. Vyzdvihl roli, kterou obě země společně hrají v podpoře Ukrajiny. Řekl také, že stále doufá v oživení Visegrádské skupiny. Podle Morawieckého se spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky stala složitým tématem, kterému se ale nedá vyhnout. Petr Pavel s polským premiérem jednal také o zlepšení dopravního spojení mezi Českem a Polskem. Ve Varšavě si dále prohlédl řídící středisko unijní Evropské pobřežní a pohraniční agentury Frontex.