Paví rodinka v Senátu se znovu rozrostla, ale jen o jedno mládě

Paví rodinka, která obývá Valdštejnskou zahradu v areálu Senátu, se opět rozrostla. Jedna z pávic přivedla na svět dvě mláďata, jedno z nich ale zahynulo prakticky hned po vylíhnutí, řekl ČTK tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka. Ani jeho přeživší bratříček či sestřička ještě nemá úplně vyhráno. Hrozbou jsou pro něj špatné počasí, neukáznění návštěvníci nebo případní noční dravci.

Před dvěma lety měli pyšný paví otec a jedna z jeho tří partnerek větší důvod k radosti - narodila se jim tehdy paterčata. Tři z pávat loni našla nové působiště v zoologické zahradě v Chlebech na Nymbursku, kam byla zapůjčena. Místo nich letos na jaře do senátní zahrady přibyl párek netradičně zbarvených bílých pávů.

Tito opeřenci nejsou jedinými novými zvířecími obyvateli barokní zahrady. Její vodní nádrž s rákosím si dobrovolně vybrala k vyvedení mláďat potápka. "Kolik má potápčat, se přesně neví, protože se strašně hemží a nejdou spočítat," uvedl Kostka.

Domovské právo ve voliéře u umělé krápníkové stěny mají dva páry výrů, kteří přes den povzneseně dřímají v nejvyšším patře svého příbytku. V zahradním skleníku už tři roky hlídá růst květin papoušek Vokurka. Mezi návštěvníky jsou v oblibě i šupinatí obyvatelé zahrady, které mohou krmit nebo jen fotografovat ve vodní nádrži. Mnozí z karasů, kaprů nebo tolstolobiků už dosáhli úctyhodných rozměrů, které by potěšily každého rybáře.