Rekonstrukce Valdštejnského paláce získala prestižní evropskou cenu

Valdstejnska zahrada

Valdštejnský palác, dnešní sídlo Senátu, získal jedno z nejprestižnějších evropských ocenění v oblasti péče o kulturní dědictví a to Cenu Evropské unie. Rekonstrukce tohoto druhého nějvětšího palácového komplexu začala v roce 1996 a podíleli se na ní vynikající restaurátoři. Předání slavnostního ocenění se ve Valdštejnském paláci zúčastnila i Zdeňka Kuchyňová.

Europa Nostra, která sdružuje stovky neziskových organizací i jednotlivců, udělila prestižní cenu už ho 25, poprvé však za podpory Evropské komise. Porota vybírala ze 300 projektů a rozhodla se ocenit 38 nejlepších. Jedním z nich je Valdštejnský palác, který stojí na Malé Straně a v 17. století po dal vystavit Albrech z Valdštejna. Památkáři chtěli původně prosadit, aby se Valdštejnský palác stal zámkem v srdci Prahy a byli přesvědčeni, že by se stal návštěvnickým magnetem.V březnu 1996 byl však palác předán Senátu a o měsíc později bylo rozhodnuto o jeho celkové rekonstrukci a obnově. Památkáři, jak uvedl Josef Štulc z Národního památkového ústavu, byli nejdříve upřímně zděšeni, ale jejich obavy se podařilo rozptýlit.

"Za prvé, nedošlo k poškození těch kulturních hodnot, naopak došlo k jejich šetrnému zvýraznění a za druhé i při této velmi náročné funkci, nedošlo k uzavření paláce. Veřejnost se může podílet na tom zážitku, který umělecká výzdoba paláce přináší a může i prožívat atmosféru té jedinečné a krásně obnovené zahrady."

Rekonstrukce Valdštejnského paláce, jedné z nejvýznamnějších barokních památek v Praze trvala téměř šest let. V tomto rekordně krátkém čase byl palác zrekonstruován tak, aby sloužil nejen potřebám Senátu, ale i veřejnosti. A co cítil po udělení ceny předseda Senátu Petr Pithart?

"Zadostiučinění. Protože my jsme byli obviňováni kde z čeho, že zaberem půlku Malé Strany, vystěhujeme lidi z bytů, zamčeme tento palác. Nic z toho se nestalo a navíc ty práce byly provedeny v nejvyšší jakosti. A dneska, když dostáváme tak vysoké ocenění, tak opravdu cítíme kromě radosti i jisté zadostiučinění."

Náklady na rekonstrukci dosáhly 1 miliardy a 200 miliónů korun. Celoročně zde probíhá pro veřejnost řada akcí, ve Valdštejnské jízdárně pořádá výstavy Národní galerie a přístupná je i zahrada. Jak dodal doktor Josef Štulc, spokojeni jsou i památkáři.

"Dík velkému úsilí se tady podařilo dílo, které právem dostalo toho tzv. Oscara v oblasti památkové péče v regionu Evropy, která je z hlediska památkového nejvýznamnějším územím na světě."

V letošním roce byl oceněn nejen Valdštejnský palác, ale v kategorii umělecké sbírky získalo nejvyšší ocenění Europa Nostra i zámecké divadlo v Českém Krumlově. Porota ocenila vynikající výsledek restaurátorské práce kulis, technického zázemí i kostýmů. Zdejší barokní scéna má 300 dekorací, které se mohou proměnit v deset scén.