Petr Pithart předal paralympionikům další medaile, a to pamětní

Výkony českých sportovců na aténské paralympiádě a zejména vytrvalost a statečnost, která jim předcházela, ocenil ve čtvrtek předseda Senátu Petr Pithart. V projevu k paralympionikům, kteří se po návratu z Atén shromáždili v sídle horní komory, mimo jiné uvedl, že každý člověk patří k nějaké menšině. Čeští majitelé cenných kovů obdrželi z Pithartových rukou další medaile, a to pamětní spolu s pamětními listy. Češi získali 31 medailí, z toho 16 zlatých, osm stříbrných a sedm bronzových.

"Děkuji Vám nejen za vaše výkony, ale především za statečnost a vytrvalost, která jim předcházela," uvedl Pithart. Příběhy paralympioniků podle něho přiměly veřejnost přemýšlet o tom, jak zápasí se svým osudem a jaký je smysl sportování. "Nemělo by jít především o hodnotu výkonu, o rekordy," podotkl Pithart. Prý nechce žít ve světě, který by patřil pouze mladým, silným a zdravým. "Skoro každý jsme nějak hendikepován, v něčem znevýhodněn proti jiným. Právě vzájemné ohledy k našim slabostem, tedy respekt k tomu, že každý v něčem patříme k nějaké menšině, teprve to z nás dělá lidi," prohlásil Pithart.

Plavec Martin Kovář, který vytvořil na paralympiádě tři nové světové rekordy, vyjádřil za všechny přesvědčení, že medaile budou odrazovým můstkem k další úspěchům. Věří také tomu, že budou rovněž motivačním prostředkem pro další tělesně postižené k tomu, jak najít cestu do bazénů, tělocvičen a na stadiony.