Plzeň voní šeříky a hemží se uniformami - slaví se osvobození

Plzeň voní rozkvetlými šeříky, hemží se historickými uniformami i vojenskými džípy, zdobí se vlajkami s hvězdami a pruhy a zní jazzem i jinou hudbou - v západočeské metropoli začaly 5. května tradiční oslavy osvobození americkou armádou v květnu 1945 - Slavnosti svobody. Oslavy 60. výročí osvobození, i když v menším rozsahu, pořádá i řada jiných měst a obcí v Plzeňském kraji.

Součástí oslav v Plzni jsou pietní akty, kulturní programy, historické vojenské tábory a další akce. Po městě i okolí jezdí členové vojenských historických klubů ve starých amerických džípech. Ve čtvrtek bylo otevřeno muzeum věnované generálu Pattonovi a americkým vojákům. V sobotu čeká Plzeň velká vojenská přehlídka. Během čtyř dnů organizátoři čekají v Plzni účast až 250.000 návštěvníků oslav.

Hlavními hrdiny, stejně jako před šedesáti lety, zůstávají vojáci, kteří do Plzně v roce 1945 vstoupili. "Dokud to Bůh dovolí, budu se sem vracet každý rok," říká jeden z veteránů John Del Santo. "Plzeň už zůstane láskou na zbytek života," přiznávají i další veteráni, dnes osmdesátiletí muži.