Američtí veteráni v Plzni slaví 60. výročí konce války

plzen3.jpg
0:00
/
0:00

Americké džípy v ulicích, replika vojenského kempu z 2. světové války a jazz, který v parku vyhrávají vojáci v amerických uniformách - tak v těchto dnech vypadá Plzeň. Plzeňané si připomínají 60. výročí osvobození od nacismu a na oslavu sem přijela i řada amerických válečných veteránů, kteří město v květnu r. 1945 osvobozovali. V Plzni natáčela Milena Štráfeldová:

Americká hymna zní teď v Plzni na řadě míst. Provází slavnosti a pietní akty, při kterých si tu lidé připomínají osvobození Plzně Američany v květnu r. 1945. A všude se k ní přidávají i američtí veteráni, kteří na oslavy 60. výročí do Plzně přijeli.

"V roce 1945 jsem v Plzni řídil tank, jeli jsme přímo k radnici. Němci na nás stříleli z pušek, my jsme na ně ale pálili půlpalcovým kulometem. Nadělali jsme spoustu děr v okolních budovách a ty díry tam zůstaly celých pětačtyřicet let. Nemohl jsem tomu uvěřit. Za komunistického režimu snad nikdo neměl zájem to opravit. Teď je město nádherné, jako šperk. Mám je rád a taky mám rád zdejší lidi,"

řekl mi například Erik Petersen z 16. obrněné divize. Podíl veteránů v boji proti Němcům ocenil i velvyslanec Spojených států v Praze William Cabaniss:

"Včera, dnes i zítra tu probíhají oslavy veteránů, kteří obětovali mnoho let života, aby pomohli v boji za osvobození Evropy od nacismu. A my jim dlužíme respekt."

Vojáci 3. armády pod velením generála Pattona vstoupili do Plzně 6. května 1945 ráno. Ve městě ještě doutnaly trosky po bombardování a na půdách domů se dosud skrývali němečtí ostřelovači. Pattonovy vojáky ale v ulicích vítaly tisíce lidí. Dodnes na to vzpomíná i Jiří Novák

"Mně bylo čtrnáct let a my jako kluci jsme byli všude přitom."

Historii starou šest desetiletí v Plzni připomíná řada výstav, festival dokumentárních i hraných filmů s válečnou tématikou i vojenské kempy, které v Plzni vyrostly hned na pěti místech. Program, který začal už ve čtvrtek a potrvá až do neděle, provázejí desítky koncertů. Jedním z vrcholů oslav byl páteční pietní akt u památníku Díky, Ameriko. K tisícům lidí tu promluvil i prezident Václav Klaus:

"Plzeňáci dobře vědí, že se právě Plzeň a právě její američtí osvoboditelé stali obětí mimořádného historického nevděku. Komunistický režim se tvářil, jako kdyby se události, které tady dnes vzpomínáme, vůbec nestaly. Nepodařilo se jim to. Plzeň nikdy nezapomněla a komunistickému režimu to dávala opakovaně najevo."

60. výročí osvobození Američany si Plzeň připomíná hlavně sobotní vojenskou přehlídkou, které se účastní na dvě stovky historických vozidel.

Foto: Autorka