Havel k oslavám: Málo stačí, aby se tisíce lidí navzájem vraždily

Prezident Václav Klaus při ceremoniálu na pražském Vítkově, foto: ČTK

Jak asi přemýšlel o oslavách 65. výročí ukončení druhé světové války muž, který minulý týden našel při procházce lesem v Dobroslavicích na Opavsku dělostřelecké miny, leteckou pumu a třináct ručních granátů staré více než 65 let? Výročí ukončení válečných operací si o víkendu připomínaly mnohé státy Evropy, mezi nimi i České republika. Navzdory dlouhé době tyto události stále mohou zasahovat a inspirovat naše současné životy, shodovali se řečníci.

Politické špičky se sešly v Den vítězství k pietnímu aktu na pražském Vítkově. Do kolumbária Národního památníku byly uloženy ostatky neznámého vojína z bitvy u Zborova a účastníka dukelské operace. Památník tak naplnil původní myšlenku představitelů První republiky.

Prezident Václav Klaus při ceremoniálu na pražském Vítkově,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus, který při příležitosti výročí také jmenoval nové generály, spolu s nimi povýšil do generálské hodnosti i dva veterány druhé světové války.

"Je naším obrovským úkolem, abychom se od nich poučili, abychom také uctili, to co oni úžasného vykonali," prohlásil Klaus.

Na Vítkově také vyzval, aby lidé nespoléhali na to, že žijeme v klidné době a konflikty ve světě se nás netýkají. "Přicházejí věci, které se celým generacím zdají být

Bývalý prezident České republiky Václav Havel,  foto: ČTK
nemožné, fantaskní, vzdálené." Exprezident Václav Havel k příležitosti výročí promluvil do médií v podobném duchu:

"Zdá se mi, že bychom si při tomto výročí měli znovu uvědomovat jednu věc: jak málo stačí, aby se tisíce lidí navzájem vraždili. Je to málo pochopitelné, je to překvapivé, a přesto se to může stát. Proto si myslím, že jakákoli péče o mezinárodní spolupráci je důležitá a možná důležitější, než se na první pohled zdá. Protože to nebezpečí může dřímat někde pod povrchem, ani si ho neuvědomujeme, nebereme ho vážně."

Sobotní večer patřil občanskému sdružení Post Bellum, které se zabývá orální historií a dokumentuje vzpomínky pamětníků, zejména těch, kteří bojovali proti totalitě a nesvobodě ve všech jejich podobách. Letos poprvé se rozhodlo udělit ceny Paměti národa, a to

Generál Tomáš Sedláček,  foto: ČTK
čtyřem laureátům. Generálu Tomáši Sedláčkovi, který za války bojoval v československých jednotkách ve Francii a v Anglii:

"Já neberu tuto cenu, které si velice vážím, pro svoji osobu, ale pro všechny své přátele, kteří za druhé světové války položili své životy, abychom my mohli svobodně žít, svobodně dýchat."

Cenu dál získal jihočeský sedlák Jan Pecka, který 16 let ukrýval muže pronásledovaného StB, disidentka Věra Roubalová a ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Ředitel sdružení Post Bellum Mikuláš Kroupa vysvětluje:

Ředitel sdružení Post Bellum Mikuláš Kroupa
"Cenu jsme definovali tak, že chceme ocenit lidi, kteří svými postoji a činy prokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova." Podle Kroupy se vybíralo z 1300 již natočených pamětníků. "Samozřejmě rozhodování bylo velmi těžké, ale řekli jsme si, že cena Paměti národa se bude udělovat dál, takže i na další se doufám dostane."

Činnost sdružení Post Bellum podpořil i Václav Havel.

V neděli se prezident republiky Václav Klaus zúčastnil vojenské přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě. V Praze tisíce lidí uctily památku padlých vojáků Rudé armády. Čestné pohřebiště navštívili zejména rusky hovořící občané.