V Plzni bylo otevřeno Muzeum generála Pattona

Foto: www.slavnostisvobody.cz
0:00
/
0:00

V západočeské Plzni pokračují tradiční oslavy osvobození americkou armádou v květnu 1945. Hlavními hrdiny dnes, stejně jako před šedesáti lety, zůstávají vojáci. Letos jich z Ameriky a Belgie přijelo na pět desítek. Více už z místa oslav Milena Štráfeldová.

"Na Západočeské univerzitě se na konferenci o česko-americkém spojenectví sešly desítky veteránů, kteří Plzeň před 60 lety osvobozovali. Američané tehdy do Plzně přijeli 6. května ráno. O den dřív tu ale už vypuklo povstání a dělníci ze Škodovky dobyli plzeňskou radnici. Ráno šestého ovšem musel předvoj 16. obrněné divize vyčistit město od fanatických ostřelovačů, kteří se odmítali vzdát. Tento čtvrtek bylo v Plzni také otevřeno Muzeum generála Pattona, což je zatím první muzeum americké armády v České republice. Otevření muzea se zúčastnil i generálův vnuk. V muzeu jsou spousty dokumentů a dokladů o Američanech v Plzni, jsou tady i předměty denní potřeby a audiovizuální program, který navozuje atmosféru dobývání Plzně před 60 lety. V pátek oslavy v Plzni pokračují řadou pietních aktů. Na radnici byla dopoledne podepsána partnerská dohoda mezi Plzní a americkým městem Birmingham v Alabamě a toto partnerství před rokem inicioval současný americký velvyslanec v Česku William Cabanis. Vrcholem pátečního programu je pietní akt u památníku Díky Ameriko za účasti prezidenta Václava Klause."

Jak budou oslavy v Plzni pokračovat a jaké jsou doprovodné akce?

Osvobození Plzně
"Největší pozornost určitě upoutá vojenská přehlídka historických vozů s posádkami v původních uniformách. Má se jich zúčastnit přes 200 vozidel Military Car Clubu a asi 150 vojáků amerických jednotek v Evropě. Počítá se, že na této přehlídce bude až 200 tisíc diváků. Závisí to samozřejmě na počasí. Zatím je v Plzni dost chladno a deštivo, takže nevím, jaká účast nakonec bude. V neděli proběhne bojová ukázka rekonstrukce osvobození Plzně a také vzpomínka na čs. letce - rodáky z Doubravky. A pokud jde o doprovodné akce, těch jsou samozřejmě desítky. Od čtvrtka tady probíhá řada koncertů, výstav a filmových představení. Samozřejmě také v ulicích si návštěvníci a Plzeňané prohlížejí americké džípy a jiná historická vojenská vozidla, takže na 60. výročí bojů o Plzeň tady člověk naráží opravdu na každém kroku."

Těchto akcí se letos zúčastňuje velké množství válečných veteránů. Setkala jsi se v Plzni s některými veterány?

"Měla jsem už příležitost tady s několika z nich mluvit. Jsou to samozřejmě staří pánové a z toho, co mi říkali, vyplývá, že sem nepřijeli poprvé. Někteří z nich sem jezdí každý rok, samozřejmě po roce 1989, kdy se osvobození Plzně americkou armádou obnovilo a všichni si velmi pochvalují, jak Plzeň za tu dobu zkrásněla a že je tady vždy čeká velmi vřelé přijetí."