Plzeňská pobočka Člověka v tísni spustila nový web pro imigranty

S mapovým průvodcem a rádcem pro cizince po úřadech a neziskových organizacích v Plzni přišla místní pobočka organizace Člověk v tísni. Materiál v češtině, vietnamštině a mongolštině poskytuje migrantům přehled toho, co mohou kde vyřídit, kontakty a další údaje. Na mapě najdou sídla úřadů a "neziskovek". Mapa obsahuje návod, jak postupovat v devíti klíčových situacích, do nichž se migranti dostávají, řekla ČTK Monika Hertlová z Člověka v tísni. "S mapovým průvodcem by měl být cizinec schopen základní orientace. Je to hodně specifické, tedy vázané na Plzeň," uvedla.

Přední strana mapy obsahuje nákres centra města, kde je zakresleno 11 úřadů a deset organizací. Na kartě je inspektorát práce, živnostenský úřad, odbor sociálních služeb magistrátu, oblastní inspektorát cizinecké policie, charitní poradna pro cizince a uprchlíky, Bílý kruh bezpečí a další. Lépe porozumět mají uživatelům pomoci i grafické ikony s vysvětlivkami v šesti jazycích. "Druhá strana obsahuje devět nejpalčivějších témat, situací, v nichž se cizinci ocitají. Snažíme se jim stručným návodem poradit, jak situaci řešit, aby se nedostali do ilegality, finančních potíží a podobně," dodala Hertlová. Cizinec zjistí, co dělat a kam se obrátit v případě dluhů, pokud ztratí práci, potřebuje k lékaři, chce začít podnikat, čeká potomka, nedostal zaplaceno od zaměstnavatele a podobně. "Administrativa je mnohdy tak náročná, že se imigranti neobjedou bez pomoci tlumočníka, doprovodu na úřad a podobně," dodala Hertlová.

Průvodce nazvaný Welcome to the CZungle bude zdarma na plzeňských úřadech, ubytovnách, v obchodech, ve večerkách a všude tam, kde o něj bude zájem. Tisková podoba se objeví na webu společnosti Člověk v tísni. Podle Hertlové na většině úřadů mapu přivítali. Úředníci se budou mimo jiné lépe orientovat v tom, na jakou "neziskovku" mohou cizince odkázat. Karta vznikla jako součást dlouhodobého projektu Plzeňáci? plzeňské pobočky Člověka v tísni, jenž se věnoval cizincům. Organizace už spustila spolu s ostatními "neziskovkami" nový informační portál pro cizince v Plzeňském kraji s názvem imigrant.cz. Slouží k základní orientaci, nabízí aktuální kurzy, jazykové i vzdělávací, seznam překladatelů a podobně. Zprůhlednit má nabídky služeb pro cizince.

Autor: Peter Gabaľ