Plzeňskou radnici obsazenou Němci opět osvobodila armáda USA

Pátého května roku 1945 sice nebyl na plzeňské radnici žádný německý voják, ale i tak přilákal dnešní inscenovaný boj o vládu v první budově města téměř 2000 lidí. Pětadvacet Američanů za 20 minut přemohlo 40 nacistů. Za potlesku okolostojících lidí je pak odvedli před fiktivní vojenský tribunál. Přesto byl pohled na renesanční radnici s obrazem Adolfa Hitlera a červenou vlajkou s hákovým křížem pro některé občany Plzně nepochopitelný.

"To když vidí komunisté, tak se jim musí zvedat žaludek," uvedl v davu jeden starší Plzeňan. "Na jedné straně náměstí němečtí turisté s knedlíky v restauracích, na druhé jsou odváděni jejich vojáci - to je fakt síla," doplnil další přihlížející boje o budovu současného magistrátu.

"O radnici se nebojím, je to její propagace. Je dobré, když se lidi baví," uvedl primátorův náměstek Vladimír Duchek. Podle něj ale show, zorganizovaná výhradně vojenskými spolky, neodpovídá historické realitě, neboť o plzeňskou radnici se nikdy nebojovalo. Podle Duchka byl pouze na sousední věži chrámu sv. Bartoloměje německý odstřelovač.

"Silně jsme improvizovali. Byl to ale krásný pocit osvobozovat město od zbytků nacistických okupantů a končit v Plzni tu náročnou cestu z Normandie," řekl Ivan Rollinger z Klubu 2. pěší divize Plzeň, který byl velitelem americké čety. Všechny podstatné německé dokumenty byly podle něj zajištěny, i když je Němci vyhazovali z oken na dvůr do ohně.

"Příště vyhrajeme my," prohlašoval jeden ze zatčených okupantů. "Tohle už se nesmí opakovat," kontroval Michal Kindl, iniciátor celé akce, velitel jednotky okupantů a šéf plzeňského Klubu vojenské historie. Podle něj takovou akci město ještě nezažilo. "Na radnici jsme nic nezničili, ani jsem si ale ty pěkné kanceláře nestačil prohlédnout," dodal Kindl.

Němci v Plzni kapitulovali 5. května 1945 brzy ráno. Na radnici ale nacisté nebyli, v posledních dnech války tam působila pouze revoluční rada. Poslední německý výstřel padl v západočeské metropoli z pušky německého odstřelovače v 08:45 z bartolomějského chrámu, ale bez vědomí vedení kapitulující jednotky.