Podle politologů bude nová vláda odolávat destabilizaci

Nová koaliční vláda, která dostala důvěru Poslanecké sněmovny, bude v příštím roce čelit destabilizačním tlakům zevnitř i od opozice. Míru stability kabinetu v čele s premiérem Jiřím Paroubkem je však obtížné předvídat. Shodli se na tom politologové, které oslovila ČTK. "Bude hodně záležet na soudržnosti sociální demokracie jako nejsilnější koaliční strany," uvedla politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v Praze. Upozornila přitom na vznikající levicovou frakci uvnitř ČSSD kolem poslanců Jana Kavana, Vladimíra Laštůvky, Petra Lachnita a Jaromíra Schlinga.

Podle Rudolfa Kučery z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy bude fungování vlády ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU silně závislé na opoziční KSČM. "Bude záležet na tom, jak se sociální demokraté dohodnou s komunisty - na kterých zákonech," předpokládá politolog. Některými "vágnějšími" body vládního programu, jako je například důchodová reforma, se podle Kučery Paroubkova vláda přitom nebude příliš zabývat.

Podle politologa Jana Outlého z královéhradecké univerzity jsou vládní strany ve schizofrenní situaci. "Nemohou si dovolit nadále působit rozhádaným dojmem, neboť spory v koalici byly důvodem razantního poklesu důvěry jak samotných stran, tak jejich hlavních představitelů. Současně je ale předvolební rok obdobím vymezování se vůči ostatním stranám, kladením důrazu na programové odlišnosti," vysvětlil Outlý.