Policijní posily směřují do Šumperka a na Ostravsko

Policie přesouvá příslušníky do míst, kde je povodňová situace kritická. Tři desítky brněnských policistů míří do Šumperka, dalších 60 příslušníků cizinecké policie se přesouvá na Ostravsko. Policie o tom informovala na síti X. Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán ČTK řekl, že se policisté přesouvají na místa, kde hrozí evakuace většího množství lidí.

Policisté budou na zasažených místech podle Bocána pomáhat zejména s řízením dopravy, dohlížet budou také na evakuované objekty a na veřejný pořádek. V tuto chvíli dalším přesuny nedělá, situace se ale může změnit. "Může se to stát, jsme na to připraveni. Na přesun je připraveno zhruba 800 policistů," řekl Bocán. Záleží podle něj na dalším vývoji.

Policisté už v pátek uvedli, že posílili výkon služby na krajských ředitelstvích, řádově o desítky, někde ale i o stovky policistů. V pohotovosti je letecká služba, k dispozici má pět vrtulníků. Policie posílila i obsluhu dronů. Připraveni jsou také policejní potápěči a pyrotechnici - ti pro případ, že by bylo třeba odstřelovat překážky.

Nasadit vojáky je připravená i armáda, v pohotovosti má všechny složky zapojené do Integrovaného záchranného systému, ale také 15. ženijní pluk, prostředky vzdušných sil a vojenské hasičské jednotky.