Česko si i přes složitou epidemickou situaci připomnělo výročí vzniku státu

Česká republika si ve středu i přes složitou epidemickou situaci připomněla 102. výročí vzniku samostatného státu. Státní svátek 28. října tradičně doprovázejí pietní a slavnostní akce, letos byla ale většina z nich kvůli epidemii zrušena. Ceremoniál udílení vyznamenání byl přesunut na příští rok. Tradiční pietní akt na pražském Vítkově byl zrušen, představitelé státu kladli věnce individuálně. K národnímu památníku jako první dorazil prezident Miloš Zeman, s časovými odstupy následovali předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD), premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či pražský arcibiskup Dominik Duka.

Babiš po kladení věnce vyzval veřejnost, aby se při boji s epidemií semkla. Podle něj vyjde Česko z krizové situace posíleno. Podobně hovořil i Vystrčil. "V minulosti jsme překonali i horší situace než pandemie, přese všechno se máme docela dobře. Pokud si to uvědomíme, začneme víc držet pospolu a víc dodržovat základní pravidla, tak si myslím, že tu současnou krizi překonáme a vyjdeme z ní třeba silnější," řekl.

Slavnostní střídání hradní stráže

Na Pražském hradě se k připomenutí 102. výročí vyhlášení samostatného československého státu uskutečnilo slavnostní střídání Hradní stráže. Akce v uzavřeném areálu Pražského hradu proběhla za přísných hygienických opatření. Přítomní se museli pohybovat ve vymezených koridorech a mít po celou dobu roušky. Střídání stráží z Hradčanského náměstí sledovalo několik desítek lidí, zčásti politiků, kteří přišli položit věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Výročí vzniku republiky také vpodvečer připomnělo slavnostní nasvícení Pražského hradu. Matyášova brána a přilehlé budovy při něm byly nasvíceny v českých národních barvách.