Vyznamenání bez ceremoniálu, Hrad v barvách trikolory, Česká centra zahrají Novosvětskou

K předávání státních vyznamenání 28. října patří neodmyslitelně ceremoniál, letos z důvodu šíření koronaviru nebude. Ilustrační foto: ČT

V Česku je dnes státní svátek - den vzniku Československé republiky. Kvůli pandemii koronaviru odložil prezident Miloš Zeman předávání vyznamenání na příští rok. Česká centra budou vysílat Dvořákovu Novosvětskou.

Miloš Zeman při udílení státních vyznamenání v roce 2018 | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

I když tradiční ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu letos nebyl, prezident Miloš Zeman vyznamenání 38 osobnostem udělil. Ocenil válečné veterány či zástupce armády, policie, hasičů i zdravotníků za jejich boj proti epidemii koronaviru. Řády a medaile jim chce předat až příští rok.

Podle očekávání nejvyšší státní vyznamenání in memoriam obdržel zpěvák Karel Gott. Mezi oceněnými není Jaroslav Kubera, který zemřel v lednu ve funkci předsedy Senátu. Zeman mu slíbil udělit Řád bílého lva, vdova Věra Kuberová ale ocenění odmítla převzít.

Nejvyšší státní vyznamenání dostali bojovník z východní fronty druhé světové války Miloslav Masopust a in memoriam váleční letci František Chábera a Josef Koukal, oceněn jím byl i legionář, odbojář a oběť justiční vraždy komunistického režimu Heliodor Píka. Jak již dříve Zeman avizoval, udělil jej i končícímu ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi za zvládnutí první vlny koronavirové epidemie.

Hrad byl nasvícen v barvách české trikolory

Řád bílého lva | Foto: Eva Turečková,  Radio Prague International

Zeman dříve označil případné zrušení slavnostního večera u příležitosti vzniku Československa za urážku státního svátku, ceremoniál chtěl v omezené míře zachovat. Vyznamenání mají v Československu tradici již od roku 1922, kdy byl zřízen Československý Řád bílého lva.

Zrušit předávání vyznamenání se prezident rozhodl po setkání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO). Státní svátek se Hrad rozhodl připomenout slavnostním střídáním hradní stráže, hymnou a nasvícením v barvách české trikolory.

Státní svátek připomenou Česká centra Dvořákovou Novosvětskou

Zdroj: archiv Českých center

Dvořákova Novosvětská zazní 28. října prostřednictvím streamu Českých center v metropolích na třech kontinentech. Přenášet se bude historický záznam symfonie známé také pod názvem Z Nového světa pod taktovkou dirigenta Václava Neumanna.

Začátek vysílání se plánuje na 18:00 středoevropského času, uvedla mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.

Socha Antonína Dvořáka v Nelahozevsi | Foto: PatrikPaprika,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Slavná symfonie Antonína Dvořáka měla svou světovou premiéru v newyorské Carnegie Hall v roce 1893. Představila ji Newyorská filharmonická společnost pod vedením Antony Seidla a její přijetí bylo triumfální. Novosvětská patří k nejznámějším symfoniím, je pevnou součástí repertoáru symfonických orchestrů a dirigentů po celém světě. V Praze zazněla skladba až o rok později, její provedení v Národním divadle osobně dirigoval Antonín Dvořák.

Koncert ke 100. výročí Novosvětské dirigoval Václav Neumann a sledoval prezident Václav Havel

Partitura Dvořákovy Novosvětské | Zdroj: public domain

Ke 100. výročí newyorské premiéry v roce 1993 zazněla Dvořákova Novosvětská v Rudolfinu, v podání České filharmonie, pod vedením jejího šéfdirigenta Václava Neumanna, jehož 100. nedožité narozeniny se letos připomínaly.

Záznam z tohoto slavnostního koncertu z 11. prosince 1993, kterého se zúčastnil také tehdejší prezident Václav Havel, zhlédnou diváci v Evropě, Asii a Americe. Stream v délce 49 minut mohou diváci sledovat na facebookových stránkách Českých center v ČR i zahraničí (http://www.facebook.com/Ceskacentra).