Prezident opět předá státní vyznamenání v tradičním termínu, řada politiků pozvánky nedostala

Řád bílého lva

Po dvouletém přerušení – kvůli covidu a hospitalizaci – předá prezident Miloš Zeman státní vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu opět v tradičním čase 28. října. Oceněny budou desítky osobností. Pro Miloše Zemana to bude poslední předávání vyznamenání v roli hlavy státu. Na Hrad ale nedorazí mnozí politici či rektoři. Buď nedostali pozvání, nebo účast odmítli.

Miloš Zeman | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Vyznamenáním stát oceňuje občany, kteří svou prací, úsilím, hrdinstvím nebo jinými výjimečnými činy přispěli společnosti a demokratickému státu. Nejvyšším vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje i medaile Za hrdinství a Za zásluhy.

Návrhy na udělení státního vyznamenání může předkládat Poslanecká sněmovna, Senát nebo vláda, ale také občan, skupina občanů nebo organizace. Prezident k nim může a nemusí přihlédnout, vybrat může osobnost také podle svého uvážení.

Letos lidé Miloši Zemanovi navrhli na vyznamenání 139 osobností. Senátoři jich navrhli osm, včetně Řádu bílého lva pro členy protinacistické odbojové skupiny Tři králové Josefa Balabána, Josefa Mašína a Václava Morávka, kteří za druhé světové války prováděli sabotážní diverzní akce a předávali zprávy exilové vládě v Londýně. Nejvyšší ocenění si podle Senátu zaslouží i generál Karel Lukas, legionář a účastník zahraničního protinacistického odboje, kterého ve vězení umučil komunistický režim.

Poslanecká sněmovna předložila seznam 34 kandidátů. Jsou mezi nimi například letos zesnulá zpěvačka Hana Zagorová, hrdina protinacistického odboje Josef Mašín nebo ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, který je Zemanovým ošetřujícím lékařem. Ocenění by podle Sněmovny měl získat také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident Miloš Zeman už dříve avizoval, že návrh na udělení nejvyššího státního vyznamenání, Řádu bílého lva, Zelenskému vyslyší.

Seznam oceněných sice zůstává až do 28. října tajný, podle médií si ale ocenění převezme na osmdesát osobností. Počet státních vyznamenání není limitován. Nejvíce jich zatím udělil Václav Havel. Za celou dobu svého působení to bylo necelých pět stovek.

Řada politiků či rektorů bude chybět

Vladislavský sál | Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Na slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu je každoročně pozvaná řada významných osobností. Letos, podobně jako v předešlých letech, předávání státních vyznamenání nebude přihlížet několik politických a ústavních představitelů či rektorů. Hrad se totiž rozhodl pozvat jen některé z nich. Jiní zase pozvání odmítli.

Pozvánku nedostala například předsedkyni Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Pražský hrad nepozval ani Miloše Vystrčila, který v podzimních volbách obhájil křeslo senátora a očekává se, že zůstane i předsedou Senátu.

„Pozvánku na Pražský hrad jsem nedostala, čehož si od pana Zemana velmi vážím,“ uvedla na twitteru Pekarová Adamová. Rychetský Českému rozhlasu řekl, že i pokud by pozvánku dostal, ceremoniálu by nezúčastnil: „V žádném případě bych nepřijal pozvání od současného pana prezidenta.“

Pozvání odmítla i většina ministrů, nebo pozvánku ani nedostali. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že se ceremoniálu na Hradě zúčastní, přestože se mu tento selektivní přístup prezidenta ke zvaní hostů nelíbí. Nejde podle něj o soukromou Zemanovu oslavu, ale o tradiční akci k výročí vzniku samostatného a demokratického Československa. „Musíme vidět všechny souvislosti, které oslava státního svátku a udílení státních vyznamenání má,“ uvedl.

Na předávání ocenění nepřijdou i někteří poslanci a hejtmani. A opět se tam nechystá ani řada rektorů. Omlouvají se z pracovních důvodů, pokud vůbec byli pozváni. Kvůli napjatým vztahům s prezidentskou kanceláří se většina rektorů akce přestala účastnit už před několika lety. Důvodem byl nesouhlas zástupců vysokých škol s odmítavým postojem prezidenta k některým rektorům a s jeho nejmenováním několika profesorů.

Tradiční udělování státních vyznamenání na Pražském hradě i letos doprovodí závěrečné hudební vystoupení. Po tříleté pauze se také uskuteční následná recepce ve Španělském sále. Naopak vynecháno bude kvůli úsporám nasvícení Pražského hradu v barvách trikolory, které bylo poprvé použito v roce 2018.

Foto: Julius Silver,  Pexels,  CC0 1.0 DEED