Společná historie i současnost ve 130 fotografiích. Snímky ČTK se představují v Bratislavě

Česko/slovenské okamihy je název fotografické výstavy, která se otevírá v Bratislavě. Rozsáhlou kolekci připravila Česká tisková kancelář.

Autoři výstavy vybrali téměř 130 fotografií, které zachycují důležité i méně známé momenty ze společné historie, rozpadu československého státu, ale také vzájemné vztahy Čechů a Slováků v posledních třiceti letech.

Výstava Česko/Slovenské Okamžiky v Uherském Hradišti | Foto: YouTube

Fotografie ukazují, co nás spojovalo i rozdělovalo

Radka Matesová Marková | Foto: YouTube

„Naší ambicí není vyprávět do detailu dějiny Československa a jeho rozdělení. Chceme prostřednictvím zpravodajských fotografií ukázat, co nás spojovalo, ale i rozdělovalo. A to nejen na úrovni politické, ale i snímky z běžného života, kultury a sportu," uvedla za autorský tým šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková.

„Stručnější verze výstavy se představí i v Českém domě v rámci programu Putoviek (Putování), později navštíví další slovenská města," dodala ředitelka Českého centra Monika Koblerová. Výstavu provází i stejnojmenná kniha.

Výstava Česko/Slovenské Okamžiky v Uherském Hradišti | Foto: YouTube

Na výstavě jsou i snímky z produkce ČTK, které při dělení Československa připadly nově vznikající slovenské agentuře TASR. Mezi nimi je i unikátní fotografie Alexandra Dubčeka na koupališti.

Výstava je přístupná na dvou místech. Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave a zároveň v Galérii Českého centra. Loni měla premiéru v Uherském Hradišti a v Praze.

Výstava Česko/Slovenské Okamžiky v Uherském Hradišti | Foto: YouTube
klíčové slovo:
spustit audio

Související