Politologové: Špidla nemá vyhráno, příště má šance menší

I když premiér a šéf sociální demokracie Vladimír Špidla obhájil svou funkci a zůstává ve vedení strany, nemá rozhodně vyhráno. Jsou o tom přesvědčeni politologové, které ČTK oslovila. Podle nich totiž při jednání ústředního výkonného výboru ČSSD, který se bude snažit příští sobotu vyvodit důsledky z debaklu v eurovolbách, jsou jeho šance podstatně menší než na sobotním předsednictvu.

"Nynější výsledek není prakticky pro Špidlu žádný zisk. Na lámání chleba dojde příští týden. Jeho pozice je ale na delší dobu neudržitelná," řekl ČTK politolog Bohumil Doležal. Stejný názor má i politoložka Vladimíra Dvořáková. Domnívá se, že Špidlovi v čele strany se nejspíš již nemůže podařit rozhádanou sociální demokracii sjednotit. Rozporům napomohl nejen její bývalý šéf Miloš Zeman, ale i Špidla. Nedokázal si totiž stranu získat, uvedla Dvořáková. Podle ní zůstávají nyní otázkou možné varianty řešení. "Nejde jen o Špidlovu osobu, ale půjde o to, kdo může být alternativa a proti komu bude vystupovat," dodala. Bude záležet i na místopředsedovi Stanislavu Grossovi, který by mohl převzít vedení strany. Dvořáková míní, že by Špidla mohl zůstat v čele vlády.

Podle Doležala by však od Grosse bylo nešikovné, kdyby na sebe vzal jen roli šéfa strany a současně nepřebral i úlohu premiéra. "Špidla má zvláštní vlastnost. Ať se děje cokoliv, tak si vede svou. Je to nebezpečné. Člověk, který zachovává naprosto ledový klid, když se parník řítí k Niagarským vodopádům - to nevyvolává klid na palubě," řekl. Politologové nevylučují ani to, že sociální demokraté příští týden žádné závěry z volebního neúspěchu nevyvodí. Doležal míní, že by tak ale jen zafixovali a prohloubili krizi své strany.