Poslanci ČSSD proti předčasným volbám

Poslanecký klub ČSSD nechce řešit koaliční krizi předčasnými volbami. Sněmovní frakce nejsilnější vládní strany se na tom shodla v usnesení, které podpořila výrazná většina přítomných. Řekl to předseda klubu Michal Kraus. Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal má za to, že usnesení je signálem pro nadcházející sjezd ČSSD. I pro lidovce jsou předčasné volby nejzazší variantou řešení vládní krize, zopakoval předseda lidovců Miroslav Kalousek.

"Je to významný signál pro delegáty sjezdu, aby hledali jiné řešení jako východisko z krize," řekl Kasal ke stanoviska klubu ČSSD. Dotkl se tak požadavku lidovců, aby sociální demokraté odvolali po víkendovém sjezdu z čela vlády premiéra Stanislava Grosse kvůli aféře kolem finančních poměrů jeho rodiny. Kalousek řekl, že pro lidovce je urychlení voleb posledním řešením krize. "O té variantě diskutujeme, určitě to není varianta, kterou preferujeme," konstatoval.

O předčasných volbách jako jednom z možných východisek z nynější krize začala hovořit KDU-ČSL o víkendu. Dlouhodobě po nich volá ODS. Kdyby se chtěli politici k předčasným volbám dopracovat schválením zvláštního ústavního zákona, bez hlasů KSČM nebo ČSSD by to nešlo. "My prostě odmítáme předčasné volby jako řešení současné politické situace," uvedl Kraus.

Předčasné volby si nepřeje ani Unie svobody-DEU. "Náš postoj se nemění - jsme proti. Vůbec se na to netěšíme," řekl ČTK místopředseda unie Svatopluk Karásek. Lidovci trvají na odchodu Grosse z čela vlády, pokud má KDU- ČSL setrvat v kabinetu do konce řádného volebního období. V případě, že Gross neodejde, chtějí začít s koaličními partnery jednat o co nejrychlejším uspořádání předčasných voleb. Podle neoficiálních informací ČTK odhadují někteří vedoucí představitelé KDU-ČSL možnost Grossova odstoupení na 20 procent, zatímco pravděpodobnost předčasných voleb na 80 procent.

Když se ale v klubu ČSSD hlasovalo, kdo je pro předčasné volby, nezvedl podle Krause ruku nikdo. Pak šlo už jen o to, zda přijímat výslovné usnesení o tom, že poslanecká frakce předčasné volby nechce. Výrazná většina se podle Krause přiklonila k názoru, že ano a byla pro.

Někteří sociální demokraté před sjezdem spekulují o tom, že situaci by pomohl vyřešit takzvaný německý model, tedy oddělení funkcí premiéra a předsedy strany. Kraus si to ale nemyslí. "Vzhlížení k německému modelu není příliš reálné," poznamenal Kraus na adresu představy, kterou razí zejména Zdeněk Škromach, Grossův vyzyvatel v boji o vedení strany. Kraus si stále myslí, že současná koalice ještě má šanci. "Pokud zvítězí politický rozum, (koalice) nezkolabuje," dodal.