Poslanci ODS zasednou v EP v řadách Evropské lidové strany

Všech osm poslanců a senátorů ODS, kteří budou od pondělka působit jako pozorovatelé v Evropském parlamentu, zasedne do lavic Evropské lidové strany (ELS) s převládajícím prointegračním křesťanskodemokratickým prvkem. Spolu s lidovci a zástupci Unie svobody vytvoří nejsilnější český poslanecký "klub" v EP.

ODS měla původně v úmyslu své pozorovatele rozdělit, podobně jako to udělala na listopadovém slavnostním plénu EP, mezi ELS a euroskeptickou Unii pro Evropu národů. Podle zdrojů z byra ELS jí však bylo řečeno, že takové praktiky nejsou v EP možné - politická strana se musí rozhodnout o své příslušnosti k evropské frakci jako celek.

Znamená to, že Evropská lidová strana přivítá ve svých řadách hned 14 českých parlamentářů. Do řad Strany evropských socialistů jich zamíří sedm, mezi komunisty ze Sjednocené levice tři. Celkem má ČR v EP 24 poslaneckých míst. Po vstupu 1. května 2004 se pozorovatelé přemění v plnohodnotné poslance.

Celkem přivítá EP v pondělí 162 pozorovatelů z deseti vstupujících kandidátských zemí. Počet jeho poslanců se tak dočasně rozroste na 788. Pozorovatelé se budou moci plnohodnotně účastnit života EP, nikoli však hlasovat a promlouvat na plenárním zasedání.

Největší příliv hlásí právě Evropská lidová strana, do níž směřuje 69 nových duší. S 301 poslancem bude nejen největším klubem v EP, ale bude mít dokonce víc lidí, než socialisté a liberálové dohromady. "Pracovali jsme intenzívně, abychom naše sesterské strany připravili na rozšíření. Nyní jde o to, aby se noví kolegové co nejlépe integrovali do našeho klubu," prohlásil jeho předseda, německý křesťanský demokrat Hans-Gert Pöttering.

Tento týden se poslanci z kandidátských zemí zúčastní poprvé práce stranických klubů a frakcí v Bruselu. Příští týden jsou premiérově zváni na plenární schůzi do Štrasburku.