Poslanci schválili zdražení cigaret

Kuřáci v Česku mohou v nadcházejících letech očekávat růst cen cigaret a tabáku. Poslanci totiž schválili novelu, která zvyšuje spotřební daně u tabákových výrobků. První zdražení by mělo přijít v polovině roku, další pak v roce 2006. Letos se ceny zvýší asi o šest korun, příští rok by to mělo být asi o sedm korun. Stát si od zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků slibuje více peněz ve státní pokladně. "I po tom zvýšení, které bude v letošním roce a v roce 2006 ještě stále nedosahujeme minimální hranice sazby tabákových výrobků, která platí v EU," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Účinnost zákona byla sněmovnou schválena od 1. června letošního roku, druhé zdražení bude od 1. ledna 2006. "Vlády, které přijdou po tomto období, ještě budou muset pokračovat v tomto zvyšování," řekl Sobotka. Zdůraznil, že vláda zvolila postupnou křivku zdražování, a to proto, aby se vyvarovala rizika zvýšení daňových úniků a rozšíření prostoru pro šedou ekonomiku. "Země, které razantně zvýšily spotřební daň, jako například Francie nebo Slovensko, se posléze potýkaly s velkým problémem pašování cigaret a velkým problémem falešných kolků," vysvětlil ministr financí.

Vláda původně předpokládala, že zákon bude platit od počátku roku. V takovém případě by letošní dodatečné příjmy rozpočtu díky zvýšení daně činily 3,4 miliardy korun. Ve druhé variantě se počítalo s účinností od dubna. Dodatečné příjmy tak měly činit 2,55 miliardy korun. V roce 2006 by mělo zdražení cigaret do státního rozpočtu přinést dalších 6,9 miliardy korun.