Právo: Zemana ČSSD podrazila, Gross Špidlu ne, říká Dostál

Skutečnost, že část ČSSD nepodpořila v prezidentské volbě svého bývalého předsedu Miloše Zemana, vnímá ministr kultury Pavel Dostál jako podraz a politickou chybu, která straně ublížila. Nemyslí si ale, že v případě výměny Vladimíra Špidly za Stanislava Grosse šlo o stejnou situaci. Uvedl to v rozhovoru pro sobotní Právo.

"Ta výměna byla zcela transparentní, o té se mluvilo veřejně, lidé, kteří byli se Špidlou nespokojeni, se jasně deklarovali a zdaleka to nebyli pouze Grossovi příznivci," řekl Dostál. Gross se podle něj nakonec ocitl v situaci, kdy nemohl říci nic jiného, než že se chce ucházet o post úřadujícího předsedy strany a premiéra. "Jinak by byl chápán jako člověk, který uhýbá před odpovědností," domnívá se ministr.

Odchod Špidly však byl podle něj jen důsledek narůstající krize sociální demokracie, "která po prohraných eurovolbách propadla panice a odvěcí Špidlovi kritici a odpůrci prostě většinově prosadili svůj dlouhodobý názor, že premiérovy kompromisy s koalicí přesáhly určitou mez a že premiér je tím pádem vlastně blíže liberalismu než sociálně demokratické doktríně".