Před vládou protestovali aktivisté za rychlejší konec uhlí

Asi dvě desítky ekologických aktivistů dnes protestovaly před úřadem vlády v Praze. Účastníci akce požadovali, aby vláda schválila rychlejší scénář odklonu od uhlí, než doporučila Uhelná komise, který počítá s koncem uhlí v roce 2038. Poklidnou akci uspořádaly organizace Greenpeace, Hnutí DUHA a Fridays for Future. Aktivisté na místě vystavěli konstrukci, která znázorňovala vstup do muzea uhlí. K tomu dali makety se zestárlými tvářemi ministrů a ministryň, u nichž bylo znázorněno, kdo jaký scénář podporuje.

Uhelná komise v prosinci vybírala mezi variantami konce uhlí v roce 2033, 2038 a 2043. Po volbě tehdy odstoupili z komise zástupci ekologů Jan Rovenský a Jiří Koželouh. Zdůvodnili to nesouhlasem se schváleným scénářem i podobou jednání komise.

Materiál s doporučením Uhelné komise ukončit využívání uhlí pro výrobu tepla a elektřiny v roce 2038 byl z dnešního jednání vlády stažen. Resorty ho budou připomínkovat, napsali ČTK vicepremiéři Jan Hamáček (ČSSD) a Karel Havlíček (za ANO). Termín vládu rozděluje.