Předseda Senátu Miloš Vystrčil odletěl na Tchaj-wan. Podle čínského listu jsou za tím USA

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) odletěl na návštěvu Tchaj-wanu. Doprovází ho asi devadesátičlenná delegace, ve které jsou podnikatelé i další politici včetně pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Cesta budí velkou pozornost. Protestuje proti ní Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou kolonii. Stavěli se proti ní i vysocí čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Právě nátlak čínské ambasády v Praze nejen v této záležitosti Vystrčil označil za jeden z důvodů, proč se návštěvu Tchaj-wanu rozhodl uskutečnit. Vystrčil bude jedním z nejvýše postavených politiků, kteří Tchaj-wan v moderní historii navštívili. Na ostrovním státě ho čeká přijetí na nejvyšší úrovni. Cestu plánoval před svou smrtí bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Prezidentka Cchaj mu za to udělí vysoké státní vyznamenání. Původně ho měla převzít vdova Věra Kuberová, na doporučení lékařů ale nakonec na Tchaj-wan necestuje. Ocenění obdrží i Vystrčil, dostane medaili za parlamentní demokracii.

List Global Times, za kterým stojí čínská komunistická vláda, napsal, že cestu předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan iniciovaly Spojené státy, cesta sama jen uškodí zájmům České republiky a ublíží jejím vztahům s Čínou. List se odvolává na experta z Čínské akademie sociálních věd (CASS) Lü Cchun-čchenga. Ten také navrhuje, aby Peking přistoupil k odvetě. Informace čínského tisku, že cestu iniciovaly Spojené státy, Vystrčil na briefingu před odletem označil za hloupost.

Vzhledem k velikosti čínské ekonomiky je Česká republika pro tchajwanskou ekonomiku podle analytiků dvakrát důležitějším obchodním partnerem než pro ekonomiku čínskou. Stav přímých čínských investic v českém zpracovatelském průmyslu činil ke konci roku 2017 zhruba 410 milionů korun, Tchaj-wan v Česku k tomuto období investoval 5,7 miliardy korun, tedy zhruba 14krát více. Většími investory už jsou v tuzemském průmyslu z asijských zemí dlouhodobě pouze Jižní Korea a Japonsko.