Vystrčil: Účelem moji cesty je postavit most mezi Českem a Tchaj-wanem

Foto: ČTK/Krumphanzl Michal

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pokračuje v návštěvě Tchaj-wanu. Na setkání s premiérem Su Čen-čchangem řekl, že účelem jeho cesty je postavit most mezi Českem a Tchaj-wanem. Vystrčil na ostrov přiletěl v neděli, zůstane zde do pátku. Jeho návštěva vyvolala celosvětový rozruch. Čína ji odsoudila ostrými výroky, což vyvolalo řadu reakcí nejen v České republice.

Wang Yi,  foto: ČTK/AP/Michael Sohn

Nezvykle tvrdě hned v pondělí pohrozil Miloši Vystrčilovi v souvislosti s jeho tchajwanskou cestou čínský ministr zahraničí Wang I. Řekl, že český představitel „zaplatí vysokou cenu“ za to, že porušil princip jedné Číny. V úterý v Berlíně po setkání s šéfem německé diplomacie Wang I řekl, že Vystrčil svou cestou „překročil červenou čáru“.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas se ihned Česka zastal. Nátlak do politiky nepatří, Berlín očekává respekt, řekl. Za nepřijatelné označila výhrůžky Číny slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Slovensko stojí při České republice," napsala. Také podle francouzského ministerstva zahraničí je reakce Pekingu nepřijatelná a vztahy mezi Evropskou unií a Čínou musejí být založené na vzájemném respektu a dialogu.

Heiko Maas,  foto: ČTK/AP/Kay Nietfeld

Kvůli vyjádřením šéfa čínské diplomacie si náměstek Martin Tlapa předvolal na pokyn ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) čínského velvyslance v Česku. Prohlášení čínského ministra označil za nevhodné a neodpovídající standardům diplomatické komunikace. „Vyjádření pana ministra Wanga jsou za hranou, taková silná slova do vztahů dvou suverénních zemí nepatří," uvedl na Twitteru ministr Petříček.

"Jsem Tchaj-wanec"

Miloš Vystrčil v úterý promluvil na půdě Tchajwanského parlamentu. Jou Si-kchun, předseda Legislativního Yuanu, jak zní oficiální název Tchajwanského parlamentu, předal českému politikovi pamětní medaili za parlamentní diplomacii. Připomněl, že je prvním předsedou Senátu za posledních 45 let, který vystoupil na zasedání Legislativního Yuanu a ocenil odvahu českých senátorů i podnikatelů přijet na ostrov.

Foto: ČTK/AP/Chiang Ying-ying

Vystrčil za udělení medaile poděkoval. Ve svém projevu mluvil o roli světových demokratických parlamentů při obhajobě demokratických principů. Je podle něj povinností každého demokrata podporovat všechny, kteří hájí demokratické principy. Je proto rád, že mohl se senátní delegací na Tchaj-wan přijet. S odvoláním na slavný výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho tchajwanským zákonodárcům řekl: „Já jsem Tchajwanec". Větu zároveň řekl čínsky. Zákonodárci Vystrčila odměnili dlouhotrvajícím potleskem ve stoje.

Na tiskové konferenci se pak Vystrčil vyjádřil k čínské kritice jeho návštěvy. Zdůraznil, že návštěvu nepovažuje za útok proti čínské suverenitě.

„Moje cesta tady není pro to, abych se vůči někomu vymezoval. Jsem tady proto, abych jednak pomohl podnikatelským kontaktům, rozvoji našeho hospodářství. Abychom narovnali záda a chovali se jako suverénní země a abychom podpořili jinou demokracii, se kterou sdílíme společné hodnoty. To je celé."

Prezidentská kampaň

Podle analytičky Ivany Karáskové z v Asociaci pro mezinárodní otázky a koordinátorky projektu ChinfluenCE reálně není až tak moc věcí, kterými by Čína mohla Českou republiku ať už ekonomicky nebo politicky potrestat.

Ivana Karásková,  foto: archiv AMO

„Politicky nemáme s Čínou příliš mnoho společného a ekonomicky je to také zajímavá otázka. Čína tady ve skutečnosti investovala mnohem méně než Tchaj-wan a mnohem méně než ostatní asijští investoři typu Japonska nebo Jižní Koreje. A i kdyby se rozhodla, že investice ze dne na den stáhne jako jakési politické potrestání, trestala by především svoje čínské firmy," vysvětlila.

Upozornila ale, že Česko má v současné době před volbami. „Pan Vystrčil má před sebou volby do Senátu, příští rok máme parlamentní volby a pak budou prezidentské volby. Ve všech volbách bylo zatím čínské téma poměrně silné, každá politická strana má nějaký svůj postoj k Číně. Takže my se spíš obáváme toho, že mediální humbuk, který se kolem toho udělá, bude mít nějaké politické dopady," uvedla Ivana Karásková.

Vyjádřila se i k projevu Miloše Vystrčila v Tchajwanském parlamentu a především k jeho výroku "Jsem Tchaj-wanec": „Evokuje spoustu věcí, což je samozřejmě důvod, proč byl použit. Myslím, že na Tchaj-wanu bude opravdu hodně rezonovat. Trošku mě překvapilo, že šel až tak daleko. Mám takový vnitřní pocit - možná je to trošku přehánění - že tím Miloš Vystrčil zahájil svou prezidentskou kampaň," dodala.

Češi na Tchaj-wanu

Kromě oficiálních politických jednání a schůzek se zástupci tchajwanských firem se Vystrčil na Tchaj-wanu setkal také s českými krajany. Ti jeho návštěvu podporují a oceňují ho za odvahu, že společně se senátní a podnikatelskou delegací ostrovní stát navštívil.

Miloš Vystrčil s českými krajany žijícími na Tchaj-wanu,  foto: ČTK/Krumphanzl Michal