Předseda Senátu Vystrčil přiletěl na návštěvu Tchaj-wanu

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil přiletěl na návštěvu Tchaj-wanu. Společně s asi 90člennou delegací, kterou tvoří politici, podnikatelé, zástupci vědeckých i kulturních institucí či novináři, zůstane na Tchaj-wanu do pátku. V plánu má schůzky s předními tchajwanskými politiky. Delegaci čeká první test na koronavirus, později má Vystrčil v plánu večeři s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem.

Na Tchaj-wan s Vystrčilem přiletěl například pražský primátor Zdeněk Hřib, sedm senátorů včetně prvního místopředsedy horní komory Parlamentu Jiřího Růžičky nebo předsedy senátního zahraničního výboru Pavla Fischera. České podnikatele reprezentují zástupci 36 firem. "Budeme se snažit podpořit naše podnikatele v tom, aby navázali dobré obchodní kontakty, uzavřeli zajímavé kontrakty a tím došlo ke zlepšení konkurenceschopnosti naší ekonomiky, a to jak z hlediska exportu na Taiwan, tak z pohledu zvýšení taiwanských investic v České republice," uvedl Vystrčil. Jednat chce s velkými tchajwanskými firmami, které chtějí v Česku působit.

Mluvčí čínského vylvyslanectví ve vyjádření zaslaném ČTK uvedl, že předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům a dopustil se vážného vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Čínská strana podle něj s cestou výrazně nesouhlasí a odsuzuje takový čin. Právě nátlak čínské ambasády v Praze nejen v této záležitosti Vystrčil označil za jeden z důvodů, proč se návštěvu Tchaj-wanu rozhodl uskutečnit.Cestu plánoval před svou smrtí bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Přílet české delegace na Tchaj-wan zaznamenala řada světových agentur a médií. Jde o druhou důležitou zahraniční návštěvou na ostrově, který se Čína snaží izolovat, připomněla AFP. Na počátku měsíce ostrov navštívil americký ministr zdravotnictví. Server francouzského rozhlasu RFI cestu předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila označuje za "mimořádně symbolickou". Agentura Kjódó zmiňuje mimo jiné nelibost Číny, či fakt, že členem zhruba 90členné delegace je i pražský primátor Zdeněk Hřib, který s Tchaj-pejí už dříve uzavřel smlouvu. Tchajwanský server Taiwan News zdůrazňuje, že se jedná o cestu dosud nejvyššího českého ústavního činitele na Tchaj-wan, který Čína považuje za svou povstaleckou provincii.