Předsednictvo ČSSD chce premiérem Paroubka a vládu bývalé koalice

Předsednictvo ČSSD chce, aby příštím premiérem byl místopředseda ČSSD a ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek a aby nová vláda byla vytvořena na půdorysu bývalé vládní koalice. Novináře o tom po úterním jednání vedení strany informoval šéf ČSSD a premiér Stanislav Gross. Potvrdil, že poté, co bude znám nový kabinet, podá demisi. "Já chci, aby věc byla vyřešena rychle," řekl Gross. Odpoledne hovořil s prezidentem Václavem Klausem, kterému prý řekl, že ještě během dne očekává "průlomové rozhodnutí". Paroubek uvedl, že ve své vládě by rozhodně rád viděl dosavadního ministra kultury Pavla Dostála, další jména neřekl. Počet ministrů bude podle něj obdobný, "možná minus jedno nebo minus dvě". Nyní je kabinet osmnáctičlenný.

Podle prvních informací však bude mít Gross velké problémy s tím, aby návrh prosadil mezi vlastními poslanci, z nichž někteří se o něm už vyjádřili s nelibostí. Návrh předsednictva by měl v sobotu projednat ještě ústřední výkonný výbor strany. "My jsme řekli, že budeme respektovat návrh ČSSD," reagoval předseda lidovců Miroslav Kalousek předtím na spekulace o Paroubkově kandidatuře. Lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský řekl, že Paroubek je schopen vést vládu. "Má zkušenost z politiky pražského magistrátu, kde ČSSD vládne spolu s ODS. Je to člověk pragmatický, člověk schopný dohody," řekl lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

ČSSD původně chtěla nominovat na funkci předsedy vlády diplomata Jana Kohouta, ten to ale dnes odmítl poté, co minulý týden jednání o novém kabinetu zkrachovala na nesouhlasu vedení ČSSD a jejího poslaneckého klubu s navrženou dohodou lídrů tří stran..