Přehled tisku

Poslankyně Evropského parlamentu a bývalá moderátorka Jana Bobošíková (Nezávislí) hledá v Bruselu podporu pro udělení Sacharovovy ceny bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Podle Práva uvedla, že jen za úterý získala dvacet podpisů europoslanců. Neznám jinou českou osobnost, která by, řekněme v průběhu uplynulých deseti dvaceti let, více bojovala za svobodné šíření názorů, řekla Právu Bobošíková.

Poslankyně Evropského parlamentu a bývalá moderátorka Jana Bobošíková (Nezávislí) hledá v Bruselu podporu pro udělení Sacharovovy ceny bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Podle Práva uvedla, že jen za úterý získala dvacet podpisů europoslanců. "Neznám jinou českou osobnost, která by, řekněme v průběhu uplynulých deseti dvaceti let, více bojovala za svobodné šíření názorů," řekla Právu Bobošíková. Podle ní by Havlovo ocenění bylo příležitostí, jak prodat jméno Česka ve světě, píše list. Cenu nazvanou podle nositele Nobelovy ceny za mír Andreje Sacharova uděluje Evropský parlament od roku 1985 jednotlivcům, kteří se mimořádně zasadili za ochranu lidských práv.


Lidé, kteří nechtějí pracovat, mají část nutných prostředků dostávat v naturáliích. Podle Lidových novin to vyplývá z návrhu ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, který se týká zpřísnění podmínek pro ty, kdo déle než rok nepracují, odmítají zaměstnání a žijí ze sociálních dávek. Ministerstvo by je rádo přimělo k tomu, aby si aktivněji hledali zaměstnání a upřednostnili i méně placené místo před pobíráním dávek. Navrhuje proto snížit vyplácení životního minima. Lidé, kteří by navíc odmítali bez vážných důvodů krátkodobější či veřejně prospěšnou práci, by mohli dostávat jen minimální podporu na základní potřeby a výživu.


Bývalý premiér Vladimír Špidla, který se v úterý vzdal poslaneckého mandátu a od listopadu má začít pracovat jako komisař v evropské exekutivě, má nárok na odchodné pěti měsíčních platů premiéra, tedy zhruba 675 000 korun. Na rozdíl od ostatních europoslanců mu to umožňuje zákon o platech ústavních činitelů, přičemž výše odchodného se počítá z platu, který politik pobíral poslední měsíc ve funkci. Píše to deník


Stanislav Gross,  Foto: ČTK
Pozornost tisku se také obrací na billboardy s podobiznou premiéra Stanislava Grosse. Listy se zamýšlejí nad tím, zda je avizovaná upřímnost premiéra i jeho strany skutečná. Lidové noviny tvrdí, že se za billboardy skrývají nesplněné sliby a že premiérův program nemá nic společného s upřímností k voličům. "Prvního podvodu se Gross dopustil, když sliboval méně ministrů. Nestalo se. Ministrů je víc než ve vládě Vladimíra Špidly," konstatuje deník. Dalšími podvody byly podle komentátora slib dostat do vlády více žen nebo to, že program Grossovy vlády bude krátký, všem srozumitelný. Čtvrtým podvodem pak je slib, že se ministři vzdají mandátu v Poslanecké sněmovně. "Některým se nechce, jiným dal premiér výjimku, takže svůj slib rozmělnil k marnosti," uvažuje autor komentáře Lidových novin. Myslím to upřímně, sděluje premiér z billboardů pořízených za miliony korun. "Jenomže tak, jako obličej skutečného Grosse neodpovídá zmanipulovanému portrétu, ani Grossův program nemá nic společného s upřímností k voličům," poznamenává komentátor.


Manželka europoslance Vladimíra Železného Konstancie se bude v krajských volbách ucházet o přízeň voličů v Pardubickém kraji. Kandiduje za hnutí Nezávislí na pátém místě, píše deník Právo. "Cením si nabídky od hnutí Nezávislých, protože jsem stále občankou tohoto regionu. Myslím, že díky tomu, že manžel je europoslanec, mohla bych pomoci obcím k lepší průchodnosti projektů financovaných Evropskou unií," řekla PrávuŽelezná. O místo v zastupitelstvu Pardubického kraje chce na podzim usilovat jedenáct politických stran a uskupení, zatímco před čtyřmi lety jich bylo deset. "Nyní máme šest dní na přezkoumání všech přihlášek, pak bude jasné, z kolika kandidátek budou voliči vybírat," řekl Cyril Štangl z krajského úřadu.


Premiér Stanislav Gross ve středu s týmem ekonomických ministrů znovu zahájí práce na státním rozpočtu pro příští rok, píší Hospodářské noviny. Nový kabinet se nechce držet původních rozpočtových plánů Špidlovy vlády. Ministr financí Bohuslav Sobotka přinese na vládu dva návrhy. První počítá s výdaji 897 miliard korun a schodkem 83 miliard a je v duchu slibu daného EU. Druhou možností jsou výdaje 908 miliard a schodek 94 miliard korun. Zastáncem této verze je i Sobotka.